Statsminister Georgia Meloni samarbeider med Berlusconi( Foto: De Fratelli Italia)

(Napoli/Capri)Statsminister Georgia Meloni sier at NATO fortsatt er en hjørnestein for Italia i Middelhavet. Til tross for at Berlusconi fikk vodka i gave av Putin og Meloni sendte rødvin tilbake, står Italia fast som en påle i NATO. Sverige fikk et liknende resultat i Riksdagsvalget i Stockholm, der Høyre-partiet Sverigedemokratene(SD) ble det største borgerlige partiet ved valget 11. september høsten 2022.

Det er likevel vanskelig å sammenlikne Italia og Sverige fordi statsminister Ulf Kristerson i Stockholm er en moderat, fornuftig politiker som vet hva han gjør. Han samarbeider med Sverigedemokratne til høyre, uten å ta dem med i den svenske regjeringen. Under Mussolini var Italia en av aksemaktene som støttet Hitler, mens Sveriges politikk under andre verdenskrig har vært, og er under heftig debatt. Nå er Norge og Sverige sammen med Tyskland i NATO og det meste av den gamle kritikken er glemt.

HM Kong Harald med familie på Capri fot mer enn ti år siden( Foto: Nptander)

«Et Dukkehjem»

Normannerne reiste tidlig til Napoli og bygde til og med en av byen største borger nede ved havnen. Nordens største sønner og døtre skulle til Roma og Amalfikysten, der Norges egen Henrik Ibsen skrev «Peer Gynt» og «Et Dukkehjem». Henrik begynte på «Peer Gynt» på øya Ischia nordvest for Napoli, og sluttførste skuespillet på Hotel Tramontano i Sorrento i Golfo di Napoli. Her har Ibsen fått sin statue. Han skrev «Et Dukkehjem på Hotel La Luna i Amalfi. Men Ibsen kom aldri til Capri. Han sa etter sigende at han ville bli sjøsyk på veien over til øya. Den svenske legen, dr. Axel Munthe, som kjøpte «San Michele» på Capri, brettet opp armene og hjalp innbyggerne i Napoli under en koleraepidemi, mens Ibsen skal ha flyktet til München av frykt for å få sykdommen. Munthe ble den svenske dronning Victorias livlege, og til tross for at hans sønn Malcolm kjempet for britene under krigen, og Gustav V og Victoria begge var tyskvennlige, så ble Munthe invitert av svenskekongen til tilbringe sin siste tid på Stockholms slott. For mer enn ti år siden var Hans Majestet Kong Harald og dronning Sonja på Capri med sin familie. Da spiste de middag på Restaurant Capannina i sentrum av Capri.

Familien De Angelli har eid La Capannina som den norske Kongefamilien besøkte for mer enn ti år siden , siden 1938. Foto: Nptander)

«Den tapte tid»

Vi har besøkt Capri og Napoli på leting etter den tapte tid. Italienerne er et vennlig folkeslag som er glad for at vi bruker våre oljepenger langs de italienske strendene. Dette er ikke en politisk artikkel, men en reiseskildring i Aksel Munthes og Henrik Ibsens fotspor i fylket Campania og i Golfo di Napoli der de gamle keisere tok sine romerbad og der Pretonianergarden( keisergarden)kastet sine fiender utfor stupet fra borgen «Villa Jovis»på Capri, der Tiberius styrte imperiet i år 37 da Jesus ble korsfestet på Golgata i Judea i dagens Israel som tilhørte det romerske imperium. Men idag er Italia en del av et annet imperium, nemlig EU. Den nye italienske regjeringen i 2022 vil trolig føre en økonomisk politikk på linje med det ECB( Den Europeiske Sentralbanken) ønsker , skriver den italienske avisen La Republica, som ligger på venstresiden i italiensk politikk. Den nye italienske høyreregjeringen holder fortsatt fast på medlemsskapet i NATO, hvis hovedkvarter for Middelhavet ikke ligger langt fra Napoli.

Flyr direkte

Norwegian flyr nå direkte til Napoli, en by med sydlandsk gemytt, som spiller fotball i Serie A på toppnivå. Hva med å legge inn en kamp under et helgebesøk. Dersom det blåser kan du ta en av de store båtene ut til øya Capri. Der myldrer det av turister, så reis over Napoli-gulfen, som skremte forfatteren Henrik Ibsen fra å dra over til kan som sagt ta en av de store båtene dersom været ikke bra med stiv kuling og regn, noe som hører til sjeldenhetene om sommeren. Du kan også besøke vulkanen Vesuv og se landsbyen Pompeii slik den var da den ble begravet av glødende lava i år 79, da over to tusen mennesker døde. Napoli har også fantastiske historiske museer som bør besøkes før man reiser mot nord og høstmørket med Norwegian igjen.

Briggen som forsvant

Den siste kvelden vi var i Napoli opplevde vi et merkelig sammentreff. En av mine pressekolleger har skrevet bok om selskuter og kystkultur med utgangspunkt i Tvedestrand. Her følger en pikant liten sjøhistorie. Briggen Vesta, bygget i Kragerø eller Tvedestrand i 1843, var eid av E. Jørgensens rederi fra 1854-1864 og av E. Jørgensen & I.C. Smith fra 1864 til briggen forsvant i 1870. Skipsførere var O. Arentsen i 1856 og M.I Halvorsen, som seilte skuta i 1865 til 1870. På Internett står det at skipets endelige skjebne er ukjent, men «Vesta» kan ha gått ned utenfor Napoli. Vi fant nemlig et maleri av briggen «Vesta» som henger på veggen i en Restaurante da Antonio, som har vært eid av flere generasjoner siden 1870 da skipet forsvant. Innehaveren kjenner ikke skipets eller mannskepets skjebne, men bildet av briggen «Vesta» henger i restauranten i Napoli havn den dag idag, for den som vil grave videre i denne unike lille sjømannshistorien, skriver Nordens Nyheter fra Syd-Italia.

Maleri av briggen «Vesta» av Tvedestrand(Foto:Nptander)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*