Norge legger nå til rette for en ordning som gjør at den palestinske selvstyremyndigheten kan ta imot skatte- og tollinntekter som Israel krever inn for palestinere. I etterkant av terrorangrepet 7. oktober har situasjonen mellom partene vært helt fastlåst. Den midlertidige ordningen er et svært viktig bidrag til at den palestinske selvstyremyndigheten ikke kollapser økonomisk.

– Med vår bistand til denne løsningen vil den palestinske selvstyremyndigheten (PA) kunne utbetale lønninger slik at den palestinske befolkningen fortsatt kan få grunnleggende tjenester, skoler kan holde åpent, og helsearbeidere få lønn. Det er helt avgjørende for stabiliteten i området og for at selvstyremyndigheten skal ha legitimitet i befolkningen, sier statsminister Jonas Gahr Støre. 

Det er nå over 4 måneder siden 7. oktober. 4 måneder siden det verste terrorangrepet i Israels historie der Hamas drepte rundt 1200 mennesker, de aller fleste av dem sivile. 4 måneder med krig og omfattende ødeleggelser i Gaza med titusenvis drepte sivile, over 10.000 barn, omfattende ødeleggelser av hus og bygninger og omtrent 1,8 millioner mennesker drevet på flukt i et innestengt område. Statsminister Benjamin Netanyahu gir en endleig frist til folket i Rafah på Gaza-stripen til 10. mars 2024. Foto av Netanyahu er tatt av den statlige israelske pressetjenesten.
 
Det er mange diplomatiske initiativ som pågår fra vår side, noen omtalt i media, andre ikke. Vi jobber for å møte den umiddelbare og uholdbare situasjonen for de sivile, og sikre tilgang til humanitær hjelp. I tillegg jobber vi med de mer langsiktige spørsmålene knyttet til hvordan konflikten ikke skal spre seg i regionen til hvordan vi kan sikre at de palestinske selvstyremyndighetene, og ikke Hamas, blir i stand til å fungere i dag og i fremtiden.

En prekær situasjon
 
Den økonomiske situasjonen til den palestinske selvstyremyndigheten er prekær. Flere har rapportert om en nært forestående økonomisk kollaps. Situasjonen har i flere måneder vært fastlåst. Store deler av palestinernes inntekter har blitt holdt tilbake av Israel siden 7. oktober. Det betyr at palestinske lærere, politifolk og helsepersonell ikke har fått lønn på over fire måneder. Palestinske institusjoner er i ferd med å falle sammen. Norge har nå bidratt med en ordning som gjør at pengene Israel har holdt tilbake, kan tilbakeføres til palestinske selvstyremyndigheter via Norge.
 
Ordningen er et svært viktig bidrag til at den palestinske selvstyremyndigheten ikke kollapser økonomisk. Med vår bistand til denne løsningen vil den palestinske selvstyremyndigheten kunne utbetale lønninger slik at den palestinske befolkningen fortsatt kan få grunnleggende tjenester, skoler kan holde åpent, og helsearbeidere få lønn. Det er helt avgjørende for stabiliteten i området og for at selvstyremyndigheten skal ha legitimitet i befolkningen.
 
En ny Oslo-avtale

Norge har jobbet nært med israelske og palestinske myndigheter om denne saken i mange uker. Vi har sammen kommet fram til en midlertidig løsning hvor Norge er mellomstasjon for de deler av skatte- og tollinntektene som Israel har holdt tilbake etter 7. oktober. Dette gjør at den palestinske selvstyremyndigheten kan ta imot den resterende andelen. Den palestinske selvstyremyndigheten ønsker ordningen velkommen, og verdsetter en slik midlertidig løsning i en ekstraordinær situasjon. Vi er glade for at Norge kan bistå partene på denne måten.
 
Norge deltar og gir sine bidrag der vi har muligheter til det. Mange års arbeid i regionen gir oss kontakter og forutsetninger til å bidra. Det er en mulighet og en forpliktelse. Vi ser de som ønsker boikott av Israel og forstår fortvilelsen som mange mener må lede til det. Men det vil ikke være Norges vei. En ensidig boikott er en engangs markering som setter oss utenfor innsatsen vi nå får til. Det hadde gjort det tilnærmet umulig for oss å hjelpe palestinerne slik som vi nå gjør med blant annet denne utbetalingen.

Norge og palestinske myndigheter har jobbet godt sammen i flere tiår. En tostatsløsning er den eneste veien til fred. Vi trenger akutt humanitær hjelp, skriver statsminister Jonas Gahr Störe og utenriksminister Espen Barth-Eide i en felles pressemelding., 

Statsminister Jonas Gahr Störe(t.h.) og utenriksminister Espen Barth Eide(t.v.) jobber hardt for å få til en lösning på krigen i Midt-Östen. ( Foto: NTB Kommunikasjon/ Statsministerens kontor.)

Kilde:statsministerens kontor/ Jerusalem Post.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*