Iranske flyselskaper vilkjøpe Boeing 787 Dreamliner( Foto: Wikipedia)
Iranske flyselskaper vil kjøpe Boeing 787 Dreamliner( Foto: Wikipedia)

(Teheran) Iran har inngått kontrakt med amerikanske Boeing om kjøp av 100 nye fly til 142 milliarder kroner, opplyser luftfartsmyndighetene i landet.Vestens sanksjoner mot Iran, som følge av landets atomprogram, har resultert i en aldrende flypark i landet. Den statlige iranske avisen siterte Abedzadeh On Sunday skriver at Boeing venter på det amerikanske finans tillatelse for salg av passasjerflyet Boeing 737, 787 og 777. Iranske flyselskaper har idag 60 Boeing fly i virksomhet, de fleste ble kjøpt før 1979 islamske revolusjonen.Etter å ha nådd en atomavtale med verdensmaktene i fjor, har Iran halt i land en avtale om kjøp av 118-fly av typen Airbus, skriver Nordens Nyheter..

– Vi har 250 fly her i landet, og 230 av dem må skiftes ut, sier lederen for luftfartsmyndighetene i Iran, Ali Abedzadeh.Storkontrakten med Boeing er ifølge ham verdt rundt 142 milliarder kroner, men det gjenstår også å få en endelig godkjennelse av amerikanske myndigheter.
USAs utenriksminister John Kerry understreket i april at det nå ikke er noe i veien for at finansinstitusjoner og bedrifter fra hele verden kan handle med, eller etablere seg i Iran, som har gått med på å begrense sitt atomprogram.

– USA står ikke i veien og kommer ikke til å stå i veien for handel som er blitt lovlig i Iran etter at atomavtalen trådte i kraft, sa Kerry ifølge Ap.

Gir trolig grønt lys

Vestens sanksjoner mot Iran, som følge av landets atomprogram, har resultert i en aldrende flypark i landet.– Vi har 250 fly her i landet, og 230 av dem må skiftes ut, sier lederen for luftfartsmyndighetene i Iran, Ali Abedzadeh.Det er ikke kjent hvor mye storkontrakten med Boeing er verdt, og det gjenstår også å få den godkjent av amerikanske myndigheter. USAs utenriksminister John Kerry understreket i april at det nå ikke er noe i veien for at finansinstitusjoner og bedrifter fra hele verden kan handle med, eller etablere seg i Iran, som har gått med på å begrense sitt atomprogram.

Den iranske sjefen for innkjøp av sivile passasjerfly Ali Abedzadeh vilkjøpe amerikanske fly( Foto: Wikipedia)
Den iranske sjefen for innkjøp av sivile passasjerfly Ali Abedzadeh vilkjøpe amerikanske fly( Foto: Wikipedia)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*