Virginia Rometty i IBM møter problemer i kina(Foto.Forbes)
Virginia Rometty i IBM møter problemer i kina(Foto.Forbes)

 

 

Regjeringen i Kina har ifølge New York Times bedt det kinesiske Finansdepartementet undersøke om bankenes avhengighet av amerikanske selskaper er så høy at det påvirker landets økonomiske sikkerhet.Kina anklaget denne uken mot USA for cyber-angrep mot kinesiske banker og offentlige etater. Kinesiske myndigheter har tidligere oppfordret statlige selskaper til å si opp kontrakter med amerikanske IT-selskaper. Følgende påstander om spionasje aktiviteter nå oppfordrer kinesiske myndigheter, landets banker å droppe servere fra IBM og nettverksutstyr fra produsenten Cisco Systems, som benekter anklagene.

Online spionasje

Denne uken økte spenningen mellom Washington og Beijing med påstander om online spionasje. Kineserne påstår at Cisco «har et nært forhold til den amerikanske regjeringen og militæret , og at man har utnyttet markedsfortrinn i det kinesiske informasjonsnettverket. Kineserne hevder at USA å utnytte sin makt over Internett, i en artikkelen, som ble publisert på nettstedet til den statlige avisen China Youth Daily`s nyhetssider tirsdag. Cisco, basert i San Jose , California, skriver i en pressemelding at selskapet ikke legger noen form for elektroniske bakdører i sine produkter. Det norske oljefondet har investert 13,7 milliarder kroner i IBM(8,8 mrd) og Cisco(4,9mrd). NBIM har ingen aksjer i kinesiske Huawei
, men har aksjer for 55 millioner kroner i kinesiske ZTE.

Privat selskap

Cisco er et privat selskap og samarbeider ikke med noen regjering, sier Cisco-talsmann John Earnhardt , en Cisco talsmann Han legger til at Cisco ikke overvåker kommunikasjon mellom private borgere eller offentlige organisasjoner i Kina eller hvor som helst i verden ifølge New York Times.Forrige uke kunngjorde USA tiltalen mot fem medlemmer av det kinesiske militæret, som hadde hacket datanettverk i flere store amerikanske selskaper og en fagforening. Kina bekymrer seg for at økt spenning mellom de to landene kan lede til at utenlandske teknologiselskaper forfølger virksomheter i Kina .

Beijing fordømte anklagene og anklaget på sin side Washington for hykleri i lys av National Security Agencys virksomhet der de henviste til Edward J. Snowden, som hevder at det pågår utbredt global overvåking fra USA . Ferske anklager kom i en ny rapport på mandag fra Kinas Internet Media Research Center.Folkets Dagblad, talerør for Kinas regjerende kommunistparti, skriver i et debattinnlegg lagt ut på sin nettside mandag at USA reiste spørsmålet om cyberspying fordi det ville hindre Kinas utvikling, dekke over sine egne handlinger.

Telenor og Huaei

Kinas State Internet Information Office sa forrige uke at regjeringen vil begynne å kreve sikkerhetsundersøkelser av utstyr fra utenlandske leverandører før det kunne bli solgt i det innenlandske markedet .Dette mønsteret av opptrapping vil trolig fortsette , sa Mark Natkin , administrerende direktør i Marbridge Consulting, et IT-konsulentfirma basert i Beijing.China er bekymret for Microsofts Windows 8 operativsystem på statenss datamaskiner, selvom de 12 – år gamle Windows XP -systemene i kina ble pensjonert i april.Rundt 15 prosent av Ciscos omsetning på $ 34.8 milliarder for ni – måneder(avsluttet i april) kom fra Asia , inkludert Kina, skriver selskapet i en pressemelding. Det totale salget i Asia falt 9 prosent , og salget i Kina falt syv prosent . Selskapet bemerket at man opplever konkurranse fra «prisfokusertekonkurrenter» fra Asia , spesielt fra Kina «, trolig med referanse til referanse til selskapene Huawei og ZTE. I Norge har vi hatt en debatt om Telenor bør bruke elektroniske deler levert av den kinesiske produsenten Huaei, som fortsatt er en av Telenors partnere.

President og CEO John T. Chambers møter mistenksomhet i Kina(foto:Cisco)
President og CEO John T. Chambers møter mistenksomhet i Kina(foto:Cisco)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*