Direktør Larry Fink i investeringsselskapet BlackRock8Foto: BlackRock)

Black Rock Incorporated i New York har økt i verdi med 17,9 prosent på ett år frem til 1. august 2018 ifølge analyseselskapet Euroinvestor. Dette er en indikator på hva vi kan forvente oss av New York-børsen frem til nyttår. Fallet på de globale børsene får vi først etter nyttår, skriver Nordens Nyheter i en kommentar. Black Rock samarbeider tett med verdens største oljefond, statlige norske NBIM, over hele verden. Det norske oljefondet var tdligere storaksjonær i BlackRock, men har ifølge NBIM`s aksjeoversikt fra 31.2 2016, bare investert 11,5 milliarder norske kroner i det amerikanske investeringsselskapet, som styrer mange av verdens globale banker og industriselskaper. Dette tilsvarer en eieranel på 1,68 %. Men Analyseselskapet 4- traders opplyser at Norges Banks Investment Management(NBIM) fortsatt er tredje største eier i Black Rock med en eierandel på 5,04 %. Dermed har direktør Yngve Slyngstad i Oljefondet stor innflytelse på de globale børsene sammen med Larry Fink i BlackRock.

Størst i BlackRock

PNC Financial Services Group, Inc. er største eier med (20%) i Black Rock og selskapet tilbyr diversifiserte finansielle tjenester innen detaljhandel og bedriftsbankvirksomhet, banklån og kapitalforvaltning. Banken opererer altså gjennom følgende segmenter: Retail Banking, Corporate & Institutional Banking, Asset Management Group, og BlackRock.

Black Rock er verdens største private investeringsselskap(foto: BlackRock)

 

Resultater som ventet

Rapportflommen ebber nå sakte ut i USA, og så langt har de fleste av de 85 prosent av selskapene som rapporterer, truffet analytikernes forventninger, ifølge Morgan Stanley.Den store nedgangen i de amerikanske aksjemarkedene kan komme snart. Ifølge Bloomberg forutsetter investeringsbanken Morgan Stanley, at til tross for sterke rapporter løftet flere sykliske selskaper ikke så kraftig som de kunne ha forestilt seg.I tillegg har de amerikanske børsene reversert de siste handelsdager. På torsdag fortsatte den,tungtveiende Facebook-aksjen nedturen på de amerikanske børsene. Mandag stengte S & P 500 ned som Nasdaqs komposittindeks ned for den tredje handelsdagen på rad.

-Videresalg har nettopp begynt på børsen , og denne korreksjonen vil være den største siden februar, skriver Morgan Stanley i et kommentator gjengitt Bloomberg nyhetsbyrå. Ifølge banken vil investorer med en stor andel av tech eller små selskaper, rammes av fall i et enda større aksjemarked.I begynnelsen av året gjenopptok aksjemarkedene verdien etter at høyere amerikanske lønninger førte til at markedet bekymret seg om faren for stigende renter.(Les Nordens Nyheters artikkel om fare for økt svensk
styringsrente). Fra toppen i januar til bunnen av 8. februar i år falt Nasdaqs sammensatte indeks med nær 10 prosent. Nasdaq Composite Index har nå steget 3,8 prosent de siste tre handelsdagene denne uken.

Frykt for Bankkrise

Den siste utviklingen i de latviske og estiske banksektorer har ført tanken hen til kredittrisikoi de baltiske landene (Baltikum: Estland, Latvia, Litauen). Mens fokus hovedsakelig har vært på lokale banker, konstaterer DBRS at også datterselskaper av nordiske banker, som har en dominerende tilstedeværelse i de baltiske landene, kan bli påvirket. I DBRSs oppfattes risikoen som tap av rennome.Likvidasjonen av ABLV Bank AS i Latvia, er ifølge US Treasury, en bank som har drevet med hvitvasking. Den europeiske sentralbanken Versobank AS trakk tilbake fullmakten til å fungere som kredittinstitusjon i Estland på grunn av lovbrudd.

Høydepunkter i den baltiske bankrapporten inkluderer:

• Nordiske banker er utsatt for visse regulerings- og compliancerisiko på grunn av deres nærvær i Baltikum.
• Kredittrisiko har allerede redusert, og de baltiske porteføljene ser godt ut.
• Bankene har ulike strategier, men Swedbank og SEB er fortsatt forpliktet til regionen, sier Dennis Ferreira
Kommunikasjonsspesialist for Europeiske operasjoner i DBRS Ratings Limited(DBRS: Nordiske banker styrer risikoen i Baltikum Banker og tillit ¨. DBRS Ratings Limited (DBRS) publiserte en kommentar med tittelen
. Nordens Nyheter reiser derfor spørsmålet om
«Nordic Banks Manage Risks in Baltics».)

Norge har innflytelse

Verdens største oljefond, NBIM, og det amerikanske investeringsselskapet BlackRock Inc. har idag stor innflytelse i verdens største globale selskaper. Dermed har direktør Yngve Senstad i Norges Banks Investment Management økende innflytelse i japanske, amerikanske og europeiske selskaper. Nordens Nyheter reiser derfor sørsmålet om hvilken innflytelse oljefondet og Black rock med samarbeidende selskaper har på de globale børsene, skriver Nordens Nyheter i en kommentar.

Direktør Yngve Senstad i NBIM(Foto: Norges Bank)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*