Hva skjer med hunden ved skilsmisse(Foto: Dachshund i bur/Foto: Pixabay)

Mange par har ikke tenkt nøye nok over hvordan det finansielle og praktiske skal håndteres ved et eventuelt samlivsbrudd.

Både hund, bilbur til hund, hundeseng og andre eiendeler bør noteres i en samboerkontrakt eller ekteskapskontrakt, slik at et eventuelt samlivsbrudd ikke medfører uenighet.

Hvem skal ha ansvaret for hunden?

Samboere og ektefeller bør ha en klar plan for hvem som skal ha ansvaret for hunden ved et eventuelt brudd. Dette kan nesten sammenlignes med foreldrerett for eventuelle barn. Å ha en plan før et eventuelt brudd oppstår, kan gjøre saken enklere å håndtere.

Det er ikke nødvendigvis slik at én av dere må ha hele ansvaret for hunden. Dere kan også avtale delt omsorgsrett for hunden, og for eksempel ha den annenhver uke. Eventuelt kan en av dere ha hunden i hverdagene, og den andre om helgene.

Dersom en av dere til daglig har det fulle ansvaret for hunden, er det kanskje mest naturlig at denne personen også beholder hunden ved et samlivsbrudd. Andre par deler på stell og omsorg av hund, og da ønsker kanskje begge å opprettholde kontakten med hunden.

Hvordan takler hunden et brudd?

En hund kan oppleve store forandringer som stressende. Dette kan for eksempel skje dersom hunden bytter bosted og må bli kjent med nye omgivelser. Husk at alle hunder er forskjellige, og noen er mer tilpasningsdyktige enn andre.

Hunden har neppe forståelse for at matfar og matmor skiller lag, men kan oppleve det som stressende at «flokken» ikke lenger er samlet. Dette er en tilvenningsfase for hunden, men den blir nok vant til at dere bor hver for dere etter en stund.

Ofte gjelder det bare å gi hunden litt tid. Noen opplever at hunden venter på matfar eller matmor ved døren, når vedkommende i har flyttet ut. La gjerne hunden tilvennes den andre partens bolig – sakte, men sikkert.

Lag en kontrakt

Samboere og ektefeller bør inngå en kontrakt der fordeling av finansielle goder, hund og lignende avtales. Dere kan enkelt laste ned en kontrakt fra nett, og tilpasse denne etter eget behov.

Når dere er enige om en ordning som kan fungere ved et eventuelt brudd, er det bare å signere. Husk at kontrakten er bindende, så ta dere god tid. Både hundebur, sofaer, TV-er og andre ting bør fordeles på en rettferdig og god måte.

Det er greit å være på den sikre siden – også som hundeeiere!

Lov & Rett også for hundeiere(Foto: Pixabay)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*