Partileder Jonas Gahr Støre var skuffet(Foto: Arbeiderpartiet)

På landsbasis får Ap en oppslutning på 25,3 prosent. Det tilsvarer en nedgang på litt under 9,5 prosentpoeng fra 2015 da gjorde Arbeiderpartiet fikk 33,6 prosent i fylkestingsvalget. Ap sliter også kraftig i byene: I både Trondheim, Bergen, Oslo, Stavanger og Kristiansand går partiet kraftig tilbake, ifølge NrK og VG. Jonas Gahr Støre sier at det er historisk om de rødgrønne beholder makten i Oslo. Han er også fornøyd med at Ap gjorde det godt i Viken, en av de folkerikeste regionene rundt Oslo.

Likevel ligger resten av venstresiden an til å gjøre det så bra at de kan veie opp for Aps dårlige resultater. Dermed vil Ap kunne beholde makten i de fleste store byene i landet, og til og med ta makten i den blå bastionen Stavanger – hvor de ligger an til å bli største parti.

Ventet svakt resultat

Ap-leder Jonas Gahr Støre virket mandag forberedt på et dårlig resultat. Kort tid før prognosene kom, oppfordret han ifølge VG partiets valgvake på Youngstorget i Oslo til å se fremover mot valget i 2021. Senterpartiet ligger derimot an til å gjøre et brakvalg. Med 12,1 prosent ligger de an til å innta plassen som Norges tredje største parti.Dette er en økning på 4,1 prosentpoeng – utvilsomt ved hjelp av mange velgere de har hentet fra Ap.

Analyserte kommunevalget

Tidligere journalist i Nrk og Aftenposten analyserte det norske valget dagen etter dagen 10. september 2019 til stort fremmøte i regi av Fornebu Senioruniversitet. Dette arrangementet ble arrangert i samarbeid med Fornebupiloten og Fornebu S, som er kjøpesenteret på Fornebu, Norges tidligere storflyplass. Bildet av Håvard Narum er tatt av Aftenposten men brukt i en informasjonsplaktat på Fornebu. Redaktør Nils Petter Tanderø har fotografert plakaten og klippet til bildet med Fotoshop. Du kan besøke FSU på Facebook. Narum forklarte Arbeiderpartiets tilbakegang og Senterpartiets fremgang på en fremragende måte til glede for de mange pensjsonistene på Fornebu.

Grønn norsk bølge

Også for Miljøpartiet De Grønne (MDG) peker pilene oppover. På landsbasis ligger de an til å knuse alle sine tidligere rekorder: De får her en oppslutning på 7,8 prosent, en økning på 2,8 prosentpoeng. Ifølge prognosene har imidlertid ikke statsminister Erna Solberg (H) noen grunn til å smile: Her får Høyre 20,9 prosent på landsbasis, en nedgang på 2,6 prosentpoeng. Noen som kan smile er imidlertid Audun Lysbakken og SV. Mens Ap faller, viser prognosene at SV får 6,4 prosent, en fremgang på 2,4. Også Rødt ligger an til å gjøre et bedre valg enn i 2015. Ifølge landsprognosen for fylkestingsvalget, går Rødt frem 2,3 prosentpoeng, og får 4,5 prosents oppslutning.

Trygve Slagsvold Vedum stjal velgere fra Ap(Foto: Flickr)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*