Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO frykter for høyere renter(Foto: Moment Studio)

 Den amerikanske sentralbanken Federal Resefrve økte styringsrenten med 0,75 poeng onsdag som følge av frykt for stagflasjon. . Rådsmedlemmene i Den europeiske sentralbanken (ECB) holdt et ad hoc møte for å diskutere gjeldende markedsforhold., rapporterer Reuters onsdag. Spørsmål som skal drøftes er om inflasjon og økt stagflasjon kan gi økt arbeidsløshet. Den svenske styringsrenten, som er på 0,25 prosent kan øke igjen 30. juni. Norges Bank offentliggjør sin rentebeslutning og Pengepolitisk rapport 2/22. Den norske renten er på 0,75 prosent.

SJeføkonom i NHO, Øystein Dørum tror renteøkningene kan ramme private låntakere og ikke det norske næringslivet i like stor grad. NrK Dagsnytt 18 tar opp spørsmålet om begrepet » Stagflasjon» bør bringes inn i den norske debatten. Det betyr sterk inflasjon parret med stagnasjon i nærngslivet. Nordens Nyheter har introduserte begrepet Stagflasjon flere ganger.

Det ekstraordinære møtet vil diskutere den siste nedgangen i statsobligasjoner, ifølge en talsperson.

Renten på statsobligasjoner har steget markant etter ECB annonserte en rekke rentehevinger forrige torsdag og differansen mellom den tyske og spesielt den italienske renten har steget til høyeste nivå på over to år. Mandag undertegnet Innovasjon Norge en samarbeidsavtale om hydrogen og grønne verdikjeder med en rekke industriaktører i Nord-Tyskland. 

– Norge og Tyskland er i gang med arbeidet om et industrielt partnerskap for grønn industri, havvind, hydrogen og karbonfangst og -lagring. I tillegg til et slikt partnerskap, så er vi helt avhengig av godt samarbeid mellom næringslivet i våre to land. Derfor er jeg veldig glad for at Innovasjon Norge i dag har undertegnet en forsterket samarbeidsavtale på et område som regjeringen prioriterer, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Tall fra SCB viser at inflasjonen i Sverige økte med 7,2 prosent i mai, målt i KPIF (KPI med fast rente). Konsensus pekte mot 7 prosent oppgang. Det er den høyeste nflasjonen i Sverige siden desember 1991.

Fra april til mai økte inflasjonen med 0,7 prosent.

– Stigende matvarepriser bidro sterkt til inflasjonsraten i mai, sier SCB-statistiker Carl Mårtensson i en kommentar ifølge Nyhetsbyrån Direkt.

I forrige måned var det klær, møbler samt restaurantbesøk og hotellovernattinger som bidro sterkest til prisveksten. Prisøkningene ble motvirket av lavere dieselpriser i mai. Samlet sett var det mange produkter som bidro til en positiv månedlig endring, skriver SCB.

Kjerneinflasjonen (KPIF eksklusive energi, CPIFXE) gikk fra en årsvekst på 4,5 prosent i april til 5,4 prosent i mai. Markedet forventet en økning på 5,1 prosent i mai, ifølge Infront.

Sveriges finansminsiter Mikael Damberg frykter stagflasjon(Foto: Ninni Andersson/ Regeringen.se)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*