Fredrik Skavlan vil ikke kalle det som skjedde i fredagens norsk-svenske underholdningsprogram for sensur. Skavlan sier likevel at det er høyere under taket i svensk politisk debatt. Nordens Nyheter kjenner igjen det som nå skjer fra debatten om «ArK» på åttitallet.

Justisminister Anders Anundsen(Foto:Regjeringen)

Nordens Nyheter mener at det er høyere under taket i svensk politisk debatt, og at man definitivt bør kunne debattere politske partier uten at et program utsettes for redigering eller sensur. Utsagn om personer skal man selvsagt være mer forsiktig med, særlig når den personen som er omtalt ikke er tilstede. Men norske og svenske politikere må tåle mer enn den vanlige anonyme velger.

Må tåle debatt

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener at det som skjedde i Nrk`s versjon av Skavlan-programmet var vanlig redigering og utøvelse av redaktøransvar. «Statsminister» Ozz Nujen mener at Fremskrittspartiet har har vist rasistiske trekk. Redaktør John olav Egeland i Dagbladet skriver at NrK bøyer seg ærbødig for den politiske makten. Vi tror justisminister Anders Anundsen kan ha bidratt til å «skremme» pressen med sin boikott av Tønsberg Blad(Eies av Amedia) i en helt annen sak. Regjeringmedlemmer bør tåle debatt om politiske partier på Stortinget, som medlemmer av den svenske Riksdagen i større grad gjør.

Tilbake til start

Nordens Nyheter arbeidet som reporter i Nrk på åttitallet, da Arbeiderpartiet dominerte den offentlige meningen. Idag er dette forholdet snudd på hodet. Tidligere leder i Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen, kalte den norske statskanalen NrK for «ArK. Vi ser samme tendens idag med motsatt fortegn. Norske journalister frykter for konsekvensene av personrettede reportasjer og skriverier. Denne debatten er på en måte uskyldig, men den varsler strengere krav til presse- og ytringsfrihet i fremtiden. Kanskje dette først og fremst gjelder selvsensur. Fremfor alt kan det i fremtiden bli dyrt å komme med krenkende personkarakteristikker av politiskere i tekst lyd eller bilde, skriver Nordens Nyheter i en kommentar.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*