Helge Lund og Statoil tjener mer på skyhøy oljepris(Foto:Statoil)
Helge Lund og Statoil tjener mer på skyhøy oljepris(Foto:Statoil)

 

Oljeprisene er på sitt høyeste siden september i fjor. Dette er negativt for USA og andre store økonomier som sliter med svak vekst, men det er bra for Norge. Prisene på oljekontrakter fortsetter opp fredag, etter å ha gått opp med to til tre dollar per fat torsdag, skriver TDN Finans. Dermed steg oljeselskaper og oljerelaterte aksjer på Oslo Børs og på den nordiske børsen Nasdaq OMX i Stockholm, og Oslo Børs satte ny rekord med 622,52 poeng, skriver Nordens Nyheter.

Kritiserer utviklingen

Disse bevegelsene kom etter at sunnimuslimske islamistiske opprørere gjorde hurtige fremrykk i store deler av det nordlige Irak denne uken,derkurdiske styrker torsdag tok kontroll over deler av provinshovedstaden Kirkuk. Oljeeksporten fra Libya og Iran er allerede svekket, og dette gir ustabilitet i flere eksportland av frykt for oljeforsyningen fremover. Irans shiamuslimske president Hassan Rouhani sier at landet vil bekjempe ekstremisme og terrorismen «i regionen og verden». Dermed er han kritisk til de sunnimuslimske opprørerne i det nordlige Irak. dette kan føre til ny borgerkrig i Irak.

– Dette er en ekstremistisk terrorgruppe som oppfører seg barbarisk. Iran vil ikke tolerere vold og terror og iranske myndigheter vil bekjempe vold, ekstremisme og terror i regionen og verden, sier han, ifølge TDN Finans. Dette truer med å destabilisere Irak i tre deler: en iranskpåvirket shiastat i sør, et sunnidominert Irak i nord og et Kurdistan, som også består av deler av Tyrkia og Syria. Det kan påvirke oljeproduksjon og dermed gi politiske konsekvenser.

Gir svakere vekst

Brent- og WTI-kontrakten ligger én dollar høyere enn de gjorde da Oslo Børs stengte torsdag. Opptrappingen av kamphandlinger i Irak har altså ført til reaksjoner på finansmarkedene, med fall i andre aksjemarkeder enn i Oslo, som steg etter oppgang i oljeprisene, skriver The Wall Street Journal. Prisdifferansen mellom kontrakter i nordsjøoljen Brent og i den amerikanske referanseoljen WTI er det seneste døgnet økt med over en halv dollar, slik at den fredag morgen ligger på 6,28 dollar pr fat.

Stiger fortsatt

WTI-noteringen for olje er på 106,95 dollar pr fat fredag morgen, opp 42 cent fra forrige handledag. Kontrakten steg dagen før 2,13 dollar til 106,53 dollar. Ved stengetid for Oslo Børs torsdag, lå prisen på rundt 106,07 dollar pr fat. Brent 1. posisjon, som tilsvarer julikontrakten, ligger på 113,23 dollar pr fat fredag morgen, opp 21 cent fra forrige handledag. Torsdag steg kontrakten 3,07 dollar til 113,02 dollar pr fat. Da Oslo Børs stengte torsdag, lå prisen på rundt 111,97 dollar, skriver Dagens Næringsliv. Mens Statoil-aksjen steg , falt DNO-aksjen 2,5 prosent til 21,74 kroner etter meldinger om kamper mellom den syrisk-irakiske sunnimuslimske islamistgruppen Isil og irakiske myndigheter om blant annet byen Mosul helt nord i Irak, mens kurdiske soldater tok kontroll over kurdernes «hovedstad» Kirkuk, og de de går nå mot Bagdad og mot den sjiamuslimene byen Kerbala sør for Bagdad, skriver Wall Street Journal.

President Hassan Rouhani i Teheran følger nøye med på den militære utviklingen i rak(Foto: Madhuyamam.com)
President Hassan Rouhani i Teheran følger nøye med på den militære utviklingen i rak(Foto: Madhuyamam.com)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*