Grønlands første gjenbruksbutikk, gjenvunne tekstilfibre, sirkulær klesdesign og et rammeverk for moteuker er blant de sju nominerte til Nordisk råds miljøpris 2023. Nordisk råds miljøpris setter i år søkelyset på tekstilindustrien og dens miljømessige og klimamessige utfordringer.

Miljøprisen 2023 tildeles en nøkkelaktør som fremmer den systemiske omstillingen av tekstilindustrien og tekstilforbruket i retning av global bærekraft. Årets tema handler om hele tekstilets levetid fra råvareproduksjon til design, salg, reparasjon, gjenbruk og bortskaffelse. 

– Det er mange grunner til at bedømmingskomiteen i år har valgt å fokusere på de store utfordringene tekstilproduksjon og -forbruk skaper. Og derfor gjør det meg også glad at vi i dag kan presentere sju veldig gode nordiske løsninger på flere av utfordringene. Feltet viser at Norden går i bresjen for den nødvendige omstillingen i hele tekstilverdikjeden, og at en bærekraftig tekstilindustri er mulig, sier Cilia Indahl, leder for bedømmingskomiteen for Nordisk råds miljøpris.

Tekstilindustrien har mange sosiale, miljømessige og klimamessige utfordringer. Den nordiske tekstilindustrien, detaljhandelen, moteverdenen og forbrukerne kan være forbilder og bidra til å fremme utviklingen på globalt nivå.

Derfor tildeles Nordisk råds miljøpris i 2023 en nøkkelaktør som fremmer bærekraftig tekstilproduksjon og -forbruk. Pristemaet støtter følgende globale mål for bærekraftig utvikling: SDG 12, SDG 9 og SDG 17.

De sju nominerte

De nominerte til Nordisk råds miljøpris 2023 er: 

Copenhagen Fashion Week Sustainability Framework (Danmark)

Fæbrik (Norge)

Renewcell (Sverige)

Infinna / Infinited Fiber Company (Finland)

Paula Malleus / Remake EkoDesign (Finland)

Rauði krossinn á Íslandi (Island)

Pikumini (Grønland)

Vinneren av Nordisk råds miljøpris 2023 offentliggjøres 31. oktober i Oslo i forbindelse med Nordisk råds sesjon. Vinneren mottar prisstatuetten Nordlys og 300 000 danske kroner. 

https://youtube.com/watch?v=JjjfeVSDwoM%3Fautoplay%3D0%26start%3D0%26rel%3D0%26showinfo%3D0

Om Nordisk råds miljøpris

Nordisk råds miljøpris ble utdelt første gang i 1995 og har som formål å styrke bevisstheten om miljøarbeidet i Norden. Alle kan innstille kandidater til prisen. Miljøprisen gis til en nordisk organisasjon, bedrift eller person som på en forbilledlig måte har greid å integrere respekten for miljøet i sin virksomhet eller gjerning, eller som på annet vis har gjort en ekstraordinær innsats for miljøet. Vinneren belønnes med 300.000 DKK.

Nordisk råds miljøpris tildeles i 2023 en nøkkelaktør som fremmer bærekraftig tekstilproduksjon og -forbruk.

Om miljøprisen samt tidligere års vinnere og nominerte

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*