Statsminister Ulf Kristersson og statsminister Orban i Ungarn ble enige om kjöp av syv nye jagerfly av typen Jas Gripen N/E som skal leveres i 1996. Ungarn har idag leid 14 svenske jagerfly av typen JAS Gripen og Ungarn og Sverige skal forhandle videre om hva som skjer med de innleide jagerflyene. Ungarns statsminister Orban er fotografert av Rapport TV 1 fredag.

Den ungarske generalforsamlingen mötes mandag og vil stemme gjennom Sverige som nytt medlem i NATO, som Nordens Nyheter har skrevet flere ganger forrige uke. Forsvarsavtaler er intrikate. Hvis jeg kjøper jagerfly fra deg, hvor mye penger vil du investere i landet mitt? Det kalles et motkjøp eller motregning. Spørsmålet er hvordan det ser ut nå som Ungarn kjøper fire Gripen fra Sverige, spör Svenska Dagbladet söndag.

Generalsekretær Jens Stoltenberg offentliggjorde onsdag (14. februar 2024) NATOs siste tall for forsvarsutgifter, som viser en enestående økning på tvers av europeiske allierte og Canada.Jens Stoltenberg mötte nylig US Secretary of State, Antony J. Blinken i USA, skrev Nordens Nyheter forrige uke. Statsminister Ulf Kristersson besöker den ungarske statsminister Orban för avstemningen i det ungarske parlamentet 26. februar.

Dette mötet dreier seg om videreföring av en leieavtale mellom Ungarn og Sverige om jagerflyet Gripen N/E. Ungarn kan komme til å kjöpe svenske jagerfly i samband med at den amerikanske kongressen godkjenner salg av ca. 40 jagerfly av typen F-16 til Tyrkia.

I en forhåndsvisning av denne ukens møter med forsvarsministre kunngjorde Stoltenberg at siden forsvarsinvesteringsløftet ble gitt i 2014, har europeiske allierte og Canada lagt til mer enn 600 milliarder dollar til forsvar. I 2023 så vi en reell økning på 11 % i forsvarsutgifter på tvers av europeiske allierte og Canada, som generalsekretæren kalte en «enestående økning». Han la til at han forventer at 18 allierte vil bruke 2 % av BNP på forsvar i 2024 – en seksdobling siden 2014, da bare tre allierte nådde målet. «I 2024 vil NATO-allierte i Europa investere til sammen 380 milliarder amerikanske dollar i forsvar. Den ungarske nasjonalforsalingen samles igjen etter vinterferien 26. februar, og etter det Nordens Nyheter erfarer skal statsminister Urban og medlemmene i parlamentete stemme over forslaget om at Sverige blir neste medlem av NATO.

Trusselen er ökende

Etterretningstrusselen omfatter både ulovlige og lovlige metoder, skriver den svenske Säkerhetspolisen i en fersk trusselvurdering. Ved siden av de mer tradisjonelle etterretningsoperasjonene, hvor andre land verver agenter, gjennomføres ulike former for sikkerhetstruende operasjoner som flyktningspionasje, nevnes cyberangrep og påvirkningsoperasjoner. Utenlandske makter trenger informasjon, kunnskap og teknologi, og dermed kan behovet for etterretningsinnhenting øke. Sverige er et attraktivt land for land som ulovlig ønsker å tilegne seg både kunnskap og teknologi til både militære og sivile formål.

Vil rekruttere agenter

Ulovlig etterretningsvirksomhet fra andre lands etterretningsoffiserer, for å samle inn sikkerhetsgradert informasjon om svenske forhold, pågår her og nå. Ikke sjelden skjer dette gjennom forsøk på å rekruttere agenter som har tilgang til informasjon eller som er del av et nettverk av personer som de utenlandske etterretningsoffiserene er interessert i. Behandling av agenter er noe som skjer konstant og hvor en rekke såkalte konspiratoriske teknikker brukes for å holde aktiviteten skjult. Eksempler på skjulte og konspiratoriske teknikker er bruk av spesiell programvare for kryptert datakommunikasjon med visse personer. Andre eksempler er fastsettelse av møter og møteplasser gjennom forhåndsbestemte mønstre, gjennomføring av antiovervåking før møtet finner sted, og bruk av dekknavn og dekkposisjoner.

Den ene forsvarssjefen og generalen etter den andre har den siste tiden kommet med nærmest likelydende advarsler om et mulig fremtidig militært oppgjør mellom Nato og Russland. Hele Norden er med i NATO fra mandag 26. februar, og det er neppe trolig at noe NATO-land utsettes for militære sanksjoner uten at NATOs paragraf fem trer i kraft.

Statsminister Ulf Kristersson er fotogrfert sammen med statsminister Orban i Budapest dagen för ettårsdagen for Russlands angrep på Ukraina ifjor( Foto: SVT 1)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*