Jacob Wallenberg(66) er viktig for børsselskapene(Foto: Investorab.com)

Stockholmsbørsen fortsatte opp i morgenhandelen onsdag. Etter 2,5 dagers oppgang på nyåret er indeksen opp tre prosent så langt. Ved lunsjtid onsdag steg den brede OMXS-indeksen 0,4 prosent i fortsatt nyhetsdårlig handel. Best blant tungvekterne er skytjenesteselskapet Sinch, pluss 5,6 prosent, etterfulgt av ABB, opp 3,2 prosent. I den andre enden falt Boliden mest med 1,7 prosent. Det norske oljefondet har fortsatt 2,1 prosent av aksjene i Boliden, men har solgt poster til amerikanske BlackRock.

Ericsson kunngjorde ved lunsjtid at telekomselskapet tar et engangstap på 800 millioner SEK for å si opp visse kontrakter innenfor forretningssegmentet Cloud Software and Services, aksjen beveget seg bare marginalt og er på pluss 1,1 prosent. Det norske oljefondet(NBIM) har aksjer for 12 milliarder i Investor AB, som er Wallenbergs vikgtigste investeringsselskap. NBIM har aksjer for 5 milliarder i LM Ericsson, 500 millioner i jagerfly og våpenprodusenten Saab, 13 milliarder i Atlas Copco og 3 milliarder i Skandinaviska Enskilda Banken. Den største norske enkeltposten i Sverige er på 8 milliarder i Svenska Cellulosa, der en annen svensk gruppe eier 7,17 prosent.

I løpet av gårsdagen falt de amerikanske aksjemarkedene noe, mens utviklingen i Asia spredte seg. Tokyo falt 1,5 prosent, mens Hong Kong-børsen er opp i overkant av tre prosent, løftet av flere teknologigiganter. I forkant av åpningen på Wall Street senere i dag stiger futures i handelen.

Oljeprisen faller ytterligere i løpet av formiddagen. Et fat nordsjøolje koster i overkant av 80 dollar om morgenen, ned nesten tre prosent. Det betyr at flere mindre oljeselskaper trekker seg tilbake på aksjemarkedet, inkludert International Petroleum og Africa Oil, henholdsvis minus åtte og fire prosent, skriver Tidninarnas Telegrambyrå i Stockholm.

Mange nye notringer

Oslo Børs skiller seg ut fra resten av Norden med mange nye aksjenoteringer, og en både tids- og kostnadseffektiv noteringsprosess. Et selskap som har notert aksjen på Oslo Børs vil raskere og enklere kunne notere andre typer verdipapirer, som obligasjonslån og sertifikater. Vi tilbyr selskaper en enkel og effektiv noteringsprosess for obligasjoner og et valg av markedsplass. Oslo Børs tilbyr også notering av utstederprodukter, såkalte ETP-er (exchange traded products), warrants og strukturerte produkter. Hovedindeksen på Oslo Børs falt med 1,64 prosent onsdag.

Etter tirsdagens nedtur er det nok en gang duket for handelsdag på Wall Street. Når børsene åpner klokken 1530 norsk tid, ser det slik ut ved de toneangivende indeksene:

  • Den brede S&P 500-indeksen stiger 0.53 prosent.
  • Dow Jones, som inkluderer store industriselskaper stiger 0.33 prosent.
  • Teknologipregede Nasdaqs hovedindeks stiger 0.76 prosent.

Blant selskapene som befinner seg på investorenes radar finner vi teknologi- og elbilselskapet til Elon Musk, Tesla. Selskapet, som i likhet med en rekke andre teknologiaksjer, ble priset til skyhøye multipler i kjølvannet av koronaubtruddet i 2020. Selskapet klarte imidlertid ikke å innfri forventingene og 2022 ble et horribelt år for selskapets aksjekurs. Nyåret har heller ikke vært en dans på roser for selskapet, skriver Dagens Næringsliv.

Kraftig børsfall ifjor

Aksjehandelen på Nasdaq Stockholm gikk ned med 7,9 % til en gjennomsnittlig daglig handel på 21,8 milliarder SEK, sammenlignet med 23,7 milliarder SEK i 2021. Gjennomsnittlig antall utganger per dag var 555 173, som var en nedgang på 6,7 %, sammenlignet med 595 191 i 2021. Derivathandel økte 1,2 % til en gjennomsnittlig daglig handel på 352 254 kontrakter sammenlignet med 348 199 kontrakter i 2021.
Handelen i børshandlede fond (ETFs – Exchange Traded Funds) på Nasdaq Stockholm økte med 33,2 % til en gjennomsnittlig daglig handel på SEK 559 millioner sammenlignet med SEK 420 millioner i 2021.
501 selskaper ble notert på Nasdaq Stockholm i 2022 (161 på Nasdaq Main market og 34 på First North) sammenlignet med 1501 selskaper i 2021. Det er 800 selskaper notert på Nasdaq Stockholm (366 selskaper på Nasdaq Main market og 434 selskaper på First North) sammenlignet med 791 selskaper ved utgangen av 2021.

Evolution AB var den mest omsatte aksjen på Nasdaq Stockholm i 2022, fulgt av Atlas Copco AB.
Morgan Stanley Europe SE det mest aktive børsmedlemmet i 2022, fulgt av Avanza Bank AB.
Nasdaq Stockholms andel av ordrebokhandelen i våre børsnoterte aksjer falt til 73,1 % sammenlignet med 79,5 % i 20212.
European Best Bid

I 2022 var Nasdaq Stockholm i stand til å tilby den beste kjøp/salgsraten (såkalt EBBO3 – European Best Bid and Offer) i OMXS30-selskaper 88,2 % av tiden sammenlignet med 94,3 % i 2021.
For mer informasjon, ta en titt på vår månedlige statistikkrapport tilgjengelig på http://www.nasdaqomx.com/transactions/markets/nordic/statistics

Inkluderer 8 trekk fra First North til Main Market i 2022 og 10 trekk i 2021.
Kilde: REFINITIVE. Inkludert er handelsplasser i Europa som tilbyr handel i aksjer notert på Nasdaq Nordic.
EBBO (European Best Bid and Offer) tar sikte på den beste tilgjengelige prisen for å selge eller kjøpe et handelsinstrument som en aksje.
Om Nasdaq Group

Nasdaq (Nasdaq: NDAQ) er et globalt teknologiselskap som betjener kapitalmarkedene og andre næringer. Vårt mangfoldige tilbud av data, analyser, programvare og tjenester gjør det mulig for kunder å optimalisere og utføre forretningsvisjonen sin med tillit. For å lære mer om selskapet, teknologiløsninger og karrieremuligheter, besøk oss på LinkedIn, på Twitter @Nasdaq eller på www.nasdaq.com. Nasdaq mediekontakt Erik Gruvfors kan si mer om Wallenberg-gruppen og Nasdac Nordic +46 73 449 78 12

Kilde: Stockholm Børs, Oslo Børs, Nordens Nyheter, Oljefondet NBIM. dvs. svenske selskaper

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*