Styreleder Kjell Inge Røkke i Aker ASA( Foto: Pixabay)

Akers samfunnsansvarsrapport fra 2018 beskriver Aker ASAs (Aker) aktive eierskap. Denne rapporten redegjør for Akers rolle som eier av aksjer i operative porteføljeselskaper. Kjell Inge Røkke er en aktiv eier i Aker, som styrets leder. Men han styrer med mer konsentrert eierskap enn Wallenberg. Han eier 68,2 prosent av aksjene gjennom sitt private selskap The Resource Group TRG AS. På samme måte som Røkke er den aktive eieren i Aker, utøver selskapet det aktive eierskapet i porteføljeselskaper som blant annet Aker BP, Aker Energy, Aker Solutions, Akastor, Kværner, Aker BioMarine, Ocean Yield, Cognite og FP Eiendom. Dette er operative selskaper som i denne rapporten omtales som Aker-eide selskaper og porteføljeselskaper. Det samme gjelder mange av John Fredriksens selskaper, skriver Nordens Nyheter.

Dominerende minoritet

I Solstad Offshor har Kjell Inge Røkke en dominerende minoritetsinteresse. Men Aker ASA styrer forøvrig sine konsernselskaper med større eierandeler enn Wallenberg og Maersk McKiney i Danmark. Samspill med samfunnet Aker er utviklet og skapt i samspill med det norske samfunnet. Fremsynte politikere og myndigheter har lagt til rette for en god samarbeidsmodell i Norge, heter det i rapporten.

Et nytt rederi

Maersk Drilling, Odfjell Drilling og Northern Ocean bør slås sammen, skriver Danske Bank i en analyse, fordi vi står overfor den verste nedturen i offshorehistorien. Fusjonen mellom Farstad Shipping, Solstad Offshore og Deep Sea Supply fra 2017, har ikke gitt eierselskapene bedre økonomi. Et nytt rederi eid av Maersk Offshore Holding, Kjell Inge Røkke og John Fredriksen er en interessant tanke. Styreleder i Maarsk Mckinnei i Danmark, Ane Uggla, er mor til Robert Uggla, som er nestleder i styret i Marsk Offshore Holding. Dermed kan SOlstad og Fredriksen kontrollere Solstad Offshore gjennom Aker og Hemen( eid av Fredriksen).

Har investert tretti milliarder

Danske Bank mener Maersk Drilling og Northern Ocean må slå seg sammen for å overleve. Det er interessant å merke seg at det norske oljefondet satser tretti milliarder norske kroner i Maersks tre viktigste selskaper, Ap Møller Maersk, Danske Bank og Carlsberg, med en eierandel på 3 prosent i Danske Bank. Meglerhuset oppfordrer nå investorer til å være på vakt, ettersom de neste årene vil bli begivenhetsrikt med konsolidering samt oppkjøp og fusjoner (M&A). Etterspørselen etter olje og gass vil trolig øke dramatisk når den globale økonomiske aktiviteten er tilbake etter Corona-pandemien.

«Offshore boreselskaper står overfor den verste nedturen i moderne tid. Noen har gått konkurs gjennom den såkalte Chapter 11 allerede, og børsmarkedene forventer at flere vil følge etter, noe som kan gi konsolidering og fusjon ettersom «noen selskaper kommer til syne med begrenset eller liten gjeld», skriver Danske Bank i sin analyse. En sammenslåing av Maersk Drilling, Odfjell Drilling og Northern Ocean ville etter deres syn vært fordelaktig for alle interessenter og skape et ledende nordisk offshore boreselskap.

Blant de tre ser meglerhuset komplementerende styrker mens svakheter kan bli minimert eller eliminert.

Robert Uggla, nestleder i Maersk Drillings styre(Foto: Maersk)

Vekst for olje og gass

De trekker frem at Maersk Drilling har lavere gjeld per rigg enn de to andre, mens Odfjell Drilling og Northern Ocean har sterke ordrereserver med mer synlighet når det gjelder kontantstrøm.

En hovedantagelse for en eventuell sammenslåing er at Maersk Drilling kvitter seg med sine syv dypvannsflytere, ettersom denne flåten vil møte krevende tider fremover.

De tror ikke dette vil skje før minst ett av selskapene har kommet seg fra Chapter 11. Allikevel kan aksjekursen i alle de tre kunne stige på nyhetsartikler og markedsforventninger lenge før dette.

«Vi anbefaler investorer å holde godt øye med aksjene heller før enn senere», skriver Danske Bank Markets.

Meglerhuset oppjusterer kursmålet på Odfjell Drilling fra 17 kroner til 18 kroner og holder fast på kjøpsanbefalingen. Northern Ocean-anbefalingen nedgraderes til hold fra kjøp, mens kursmålet kuttes til 6,5 kroner fra tidligere 10,0 kroner.

Maersk Oil solgt

Morselskapet Maearsk driver blant annet verdens største containerfraktrederi Mærsk Line. Tilbake i 2017 ble Mærsk Oil solgt til franske Total for 7,45 milliarder dollar. «The Drilling Company of 1972» falt som ventet i børsdebuten. Selskapet var likevel verdt mer enn Fredriksen og Trøims rigger tilsammen. Mærsk Drilling eier en flåte av 23 rigger og har 2.850 ansatte

Aker ASA har 23,1 prosent som største eier i Solstad, mens John Fredriksen har 16,2 prosent av aksjene. Lars Petter Solstad som leder Solstad Offshore, har 7,23 prosent sosm tredje største aksjonær. Fidelity Management har vel 2 millioner aksjer som tilsvarer 0,75 prosent. Fidelity Management & Research, ete av USAS`s største investeringsselskaper, er nest største eier i Odfjell Drilling med en eierandel på 5,97 prosent.(Odfjell har 60,2 prosent). I Northern Ocean er Hemer Holding registrert største eier med 27,6 prosent, registrert i Limasol på Kyros. Frontline Ltd, registert i Hamilton på Bahamas. Hemer Holding har aksjemajoriteten Frontline Ltd. Registrert i Hamilton på Bahamas. Her gjelder det å holde tungen rett i munnen, på leting etter olje og gass i et fallende offshoremarked. Dersom Røkke og Fredriksen finner frem til et samarbeid med Robert Uggla, nestleder i Maersk Drilling Holding «The Drilling company of 1972», kan dette ikke bare redde Solstad Offshore, men gjøre det nyfusjonerte selskapet til verdens største aktør på offahoremarkedet, skriver Nordens Nyheter i en analyse.

Skipsreder John Fredriksen(Foto: Pixabay)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*