Stefan Persson i H& M er Nordens rikeste(Foto:Wikipedia)
Stefan Persson i H& M er Nordens rikeste(Foto:Wikipedia)

 

Sverige har  119 milliardærer med litt under tusen milliarder norske kroner i formue. De ti rikeste svensker har en formue på en halv milliard norske kroner, med styreleder Stefan Persson i Hennes & Maurits øverst på listen med en formue på 177(167) milliarder norske kroner. Danmarks rikeste har en formue på 30 milliarder norske kroner mens Norges rikeste har 26 milliarder i formue. De  ti rikeste i Norge har 119 milliarder norske kroner i samlet formue, noe som utgjør 26 prosent av den svenske formuen. Men den norske staten er aller  rikeste med en formue på 5130 tusen milliarder kroner

Går ut av listen

Ikea grunnlegger Ingvar Kamprad var altså en av verdens rikeste mennesker og var overlegen en på listen over Sveriges rikeste mennesker inntil 2013. Kamprad, som bodde i den sveitsiske Lausanne, hadde en formue på 297 milliarder kroner, skal ha  overdratt sine eierandeler i IKEA til en humanitær stiftelse. Sveriges rikeste i 2013 er dermed Stefan Persson i H & M , som bor i Danderyd utenfor Stockholm. Han topper listen over Sveriges mest skattebetalerne og er verdt 167 milliarder norske kroner. Hennes & Maurits har en rekke butikker i Norge, som er et av selskapets beste markeder med milliardomsetning i norske kroner. Norges rikeste ifølge Forbes er hotelleier Olav Thom med 26 milliarder i formue. Skipsreder John Fredriksen er bosaatt på Kypros og regnes ikke som norsk i denne sammenheng. Men de ti rikeste nordmennene har bare en brøkdel av svenske formuer, og Olav Thons formue utgjør femten prosent av formuen til Sveriges rikeste, styreleder Stefan Persson i H & M, utdannet siviløkonom i Lund. Skipsreder John Freriksen, bosatt på Kypros hadde en formue på  100 milliarder kroner i 2013 i henhold til Bloombergs liste over verdens rikeste.

Store i Norge

På tredje plass ligger Antonia Ax: son Johnson, som leder Axel Johnson gruppen. Hennes formue er på 46 milliarder norske kroner. Nordic Construction Company har store veioppdrag på E-18 i Vestfold i Norge, sammen med Skanska. Like etter følger Hans Rausing, som sammen med sin bror arvet emballasje selskapet Tetra Laval. Alfa Laval kjøpte nylig det norske selskapet Frank Mohn AS. Han har en formue 45 milliarder norske kroner. Etter Rausing følger den danske milliardæren Ane Uggla med en formue på 3O milliarder kronerkroner, og som i mange år har vært bosatt i Stockholm. Hun er styreleder i AP Møller-gruppen etter farens død.

Kjente og ukjente

På Forbes og Veckans Affärers lister finner vi profiler som Melker Schörling, Fredrik Lundberg, Roger Akelius, Carl Bennet, Niklas Zennstrom og Rune Andersson, som alle har mer enn 5 milliarder svenske kroner i formue.Blant de mindre kjente navnene finner vi Torbjörn Törnqvist (10 milliarder svenske kroner), Castleriggs hedgefond manager Thomas Sandell (8 milliarder svenske kroner) og eiendomsmilliardær Anders Bodin (6 milliarder kroner svenske kroner). Danske Ane Uggla, arving etter Danmarks rikeste Marsk McKinney, bosatt i Stockholm, er med på de svenske rikinglistene.  Hun regnes som Danmarks rikeste  næringslivsleder. Her er Bloombergs/Forbes/Veckans Affarers/Nordensnyheters liste over Sveriges rikeste: Sveriges ti rikeste i 2013(formue i milliarder norske kroner. Ingvar Kamprad var , var bosatt i Sveits til og med 2013

Ingvar Kamprad

IKEA

297

Stefan Persson

H & M

167

Antonia Ax: son Johnson

Axel JohnSon

46

Hans Rausing

Tetra Laval

45

Finn Rausing

Tetra Laval

38

Jörn Rausing

Tetra Laval

38

Kirsten Rausing

Tetra Laval

38

Ane Uggla

A. P. Moller Maersk

30

Lottie Tham

H & M

25

Melker Schörling

Hexagon / Securitas

19

Ingvar Kamprad

IKEA

3

Her er listen over Norges ti rikeste i milliarder norske kroner(Kilde.NHH,Kapital/Aftenposten):

Olav Thon

Olav Thongruppen

26

Odd Reitan

Rema 1000

24

Johan H. Andresen

Ferd

18 milliarder

Kjell Inge Røkke

Aker ASA

13 milliarder

Trond Mohn

Frank Mohn(Alfa-Laval)

11

Petter Stordalen

Choise m.fl.

9 milliarder

Jens Ulltveit Moe

Ulltveit-Moe

5 milliarder

Christen Sveaas

Investor

5

Arne Blystad

Skipsreder

4

Bjørn Rune Gjelsted

Investor

4

Kilde: Veckans Affärarer/Forbes/Nordens Nyheters tall for 2012 og 2013 og Aftenposten/Kapital for 2013. Ingvar Kamprad forsvant ut av listene for 2013 etter å ha overført sine eierandeler i IKEA til en stiftelse.
Publisert første gang: 19.06.2013 07:10 av Nils Petter Tanderø. Oppdatert 29.04 2014 kl 10:29

Ane Uggla, arving etter Maersk McKinney, er Danmarks rikeste(Foto: Maersk)
Ane Uggla, arving etter Maersk McKinney, er Danmarks rikeste(Foto: Maersk)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*