Mor og sønn trygt på dekk(Photo: Pixabay)

Når sommeren er rett rundt hjørnet, som den er akkurat nå, er det høysesong for båtliv. Og med den lange kystlinjen Norge har, er det ikke så rart at båtliv er noe av det som definerer den norske sommeren aller mest. Men når man driver med båt er det utrolig viktig at du har full oversikt over sikkerheten på båten din – og her er det mange forskjellige elementer som spiller inn.  

Enten du har trawlers eller eller andre båter er det noen ting som er viktige å sjekke før sesongen begynner.  

Med fokus på båten 

Det er noen grunnleggende elementer som skal være sikret for at man kan si at man har full oversikt over sikkerheten på båten sin. For trawlers gjelder det samme som på andre båter, nemlig at det grunnleggende utstyret er i fin form og ikke kan skape uro på sjøen. 

  • Styregir. Dette er helt essensielt for tryggheten på vannet. Styregiret hjelper deg trygt ut og trygt i land, så sjekk at du har et velfungerende styregir før du setter båten på vannet. 
  • Fortøyningsvinsjer. Dette er det som sikrer at båten din holder seg på plass. Fortøyningsvinsjer bruker du til å fortøye båten din med og gjør at du vet at båten din er der morgenen etter selv den verste stormen. 
  • Anker. Hvis dere legger ut på tur i sommer kan det hende at dere har lyst til å finne en holme der dere vil bare og spise for eksempel og her er det ikke alltid at du kan bruke Fortøyningsvinsjer til å legge båten i land. Her kan et anker hjelpe deg med å sikre båten mens dere koser dere.  
  • Navigasjonssystem. Dette hjelper deg å unngå å gå på grunna. Ganske smart. 
  • Redningsvester. Ha alltid nok redningsvester til det antallet passasjerer du har med deg og husk redningsvester til de firbeinte også. Uansett om du har trawlers eller andre båter.  

Med fokus på passasjerene 

Det er mange ting man kan gjøre for å gjøre sikkerheten på båten enda høyere, og for at det ikke skal være noen tvil om hva dette bør innebære har mange norske turistsider laget forskjellige oversikter og huskelister for å sikre seg at man kan føle seg så trygg som mulig på vannet og ikke minst være så sikker som mulig hvis det faktisk skjer noe. Det er nemlig ikke bare utstyret på båten som skal være klart for turen, men også de om bord. Under finner du noen av de viktigste elementene. 

  • Sjekk værmeldingen 
  • Ha med klær som passer til plutselig værskifte (kaldt og vått vær, solkrem, etc.) 
  • Følg alltid sjøvettreglene 
  • Ikke drikk alkohol på sjøen 
  • Vær forsiktig ved redning, sånn at ikke flere faller i vannet 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*