Den svvenske regjeringens tidligere rådgiver Hansblix tror på den nye atomavtalen mellom USA og Iran( foto: Regeringen.se)
Den svenske regjeringens tidligere rådgiverog utenriksminister  Hans Blix tror på den nye atomavtalen mellom USA og Iran( Foto: Regeringen.se)

Hans Blix, tidligere svensk diplomat og utenriksminister sier til Sveriges Television at han ser positivt på det som har skjedd i forholdet mellom vestmaktene og Iran. Blix var utenriksminister i den liberale regjeringen fra Folkpartiet i 1978-79, og generaldirektør i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) 1981-1997. Han er kanskje mest kjent som leder av FNs våpeninspektører i Irak fra år 2000.

Nye sanksjoner

USA har likevel innført sanksjoner mot elleve bedrifter og enkeltpersoner for å ha bidratt med ulike leveranser til Irans ballistiske rakettprogram, opplyser amerikanske finansmyndigheter, skriver NTB. De nye sanksjonene ble innført søndag. Da hadde Obama-administrasjonen utsatt iverksettelsen av dem i to uker mens det pågikk harde forhandlinger for å få løslatt fire iransk-amerikanere fra iranske fengsler. De fire ble løslatt lørdag, men søndag ble likevel de nye sanksjonene innført.Dette skjer også samtidig med at USA opphevet en rekke andre sanksjoner mot Iran etter at atomavtalen mellom Teheran og seks stormakter ble iverksatt ifølge NTB.

Følger alle avtaler

Iran har nå oppfylt alle forpliktelsene i henhold til avtalen om landets atomprogram, opplyser Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). IAEAs inspektører har verifisert at Iran har gjennomført alle tiltak som var påkrevd. Dermed kan avtalen iverksettes, heter det i en erklæring fra IAEA-sjef Yukiya Amano lørdag kveld.Atomavtalen innebærer blant annet at Iran har gått med på å redusere sitt atomprogram og slippe inspektører fra IAEA inn til alle atomanlegg i bytte mot at sanksjonene mot landet heves.

Historisk atale

– Dette er en historisk avtale mellom Iran og seks stormakter for å få lettet på de lammende sanksjonene mot Iran, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini på en pressekonferanse i Wien. Også Norge letter sanksjonene mot Iran, opplyser utenriksminister Børge Brende (H). Tidligere rådgiverfor FN i atomspørsmål Hans Blix, sier til Sverige Televisjon at det som har skjedd er svært positivt for det internasjonale samfunnet, skriver Nordens Nyheter, som legger til at oljeprisen trolg faller anda lavereetter den nye avtalen mellom USA og Iran.

President Hassan Rouhani i Iran har store forventninger til den nye avtalen( foto: Iran. Pres. Office)
President Hassan Rouhani i Iran har store forventninger til den nye avtalen( Foto: Presidents Office)

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*