CEO Pekka Tennilä i finske Altia( Foto: Altia Oy)

Den finske giganten Altia Oy slås sammen med brennevinsprodusenten Arcus. Finansmannen Stein Erik Hagens Canica er største eier i Arcus, med rett over 40 prosent av aksjene. John Fredriksen er også en av storeierne i Arcus gjennom sitt selskap Geveran Trading. Spritbolaget Altia, kjent for vodkamerket Koskenkorva, fusioneres med norske vin- og spritselskapet Arcus og danner et nytt selskap, Anora Group, skriver Hufudstadsbladet i Helsingfors

Sammenslåingen vil innebære at Arcus fusjoneres inn i Altia, før det deretter blir oppløst. Flere storaksjonærer i begge selskapene har allerede signalisert at de vil stemme for fusjonen, som for øvrig er betinget av et to tredjedels flertall på generalforsamlingene i Arcus og Altia, som skal avholdes i november.Hagens Canica blir dermed største eier i den nye, nordiske spritgiganten, som har fått navnet Anora Group Plc.
Ved børsåpning steg Arcus-aksjen kraftig fra start på Oslo Børs. Et par minutter ut i handelen var aksjen opp rundt 8,6 prosent, omsatt til kurs rundt 43,5 kroner.

Arcus utvikler og selger brennevin, og har datterselskaper i Danmark, Finland, Sverige og Tyskland. Selskapet er kjent for blant annet Braastad akevitt, Vikingfjord vodka og Løiten akevitt. Nå satser Canica også på Koskenkorva.Altia både produserer, markedsfører, selger og importerer brennevin i de nordiske og baltiske landene. Selskapet står bak merker som Koskenkorva, Chill Out og Xanté, og har i tillegg Jack Daniel’s i sin portefølje. Altia omsatte for 359,6 millioner euro i 2019, tilsvarende rundt 3,9 milliarder norske kroner etter dagens kurs.Altia er før sammenslåingen verdsatt til 300 millioner euro på den finske børsen Nasdaq Helsinki. Det tilsvarer om lag 3,3 milliarder norske kroner etter dagens kurs. Konsernsjefen Pekka Tennilä, som blir sjef i det nye selskapet, får en årslønn på omkring 3.3 millioner EURO.

Fusjonsavtalen betyr at Arcus-aksjonærer får 0,4618 aksjer i det nye selskapet, Anora, for hver aksje de eier i Arcus. Dermed blir de tre største eierne i det nye selskapet slik, ifølge børsmeldingen :

Stein Erik Hagen, Canica AS, 22,4 prosent.
Det finske, statseide investeringsselskapet Vake Oy, 19,4 prosent.
John Fredriksen, Geveran Trading, 4,6 prosent.

Koskenkorva vokda er et velkjent varemerke i Norden(Foto: Wikipedia)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*