Riksbanksjef Stefan Ingves øker grensehandelen( Foto: Riksbanken)

Norges Bank tvinges til å senke renten etter at den svenske Riksbanken hever renten til null prosent denne uken. Nå øker grensehandelen til over 20 milliarder norske kroner per år, skriver Nordens Nyheter. Svenske kroner sank umiddelbart 0,9 prosent mot norske kroner straks beslutningen ble kjent tirsdag formiddag.

Grensehandel tjue milliarder

Kursen for én svensk krone ble notert til 0,8985 i valutahandelen i pengemarkedene. Mandag var den norske midtkursen 0,9069 norske kroner for 1 svensk krone. Senere tirsdag fastsatte Norges Bank den offisielle kursen til 0,9016.

— Svensk økonomi er relativt sterk, og konjunkturen fortsetter å bedres. Men inflasjonen er for lav. Riksbankens ledelse har derfor besluttet at pengepolitikken må bli enda mer ekspansiv for at inflasjonen skal stige mot målet på 2 prosent, skriver Riksbanken i en pressemelding.

— Riksbanken vil med dagens beskjed gi et signal om at de viloppprettholde tilliten til inflasjonsmålet på 2 prosents prisvekst , sier Stefan Ingves.

Det profesjonelle valutamarkedet måtte man ut med 95,50 norske kroner for 100 svenske kroner rett før den svenske rentehevingen ble kjent. Det var bare marginale endringer etter rentebeslutningen.

Pussig å heve renten

DNB Markets skrev i en morgenrapport onsdag at på en måte er det pussig at Riksbanken vil heve renten nå. Paradokset er at den økonomiske veksten er på vei ned både i Sverige og internasjonalt. Sånn sett trenger ikke Sverige en renteheving.

Det er lite som tyder på at den svenske prisstigningen er på vei oppover, som kan være et argument for å heve renten. Den svenske Riksbanken har som Norges Bank et mål for rentepolitikken at prisene over tid skal stige som nevnt med ca. 2 prosent i året.

Sentralbanksjef Øystein Olsen(Foto: Flickr)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*