NATO`s generalsekretær Jens Stoltenberg deltok i Folk och Försvar Security Conference i Sverige(Foto: NATO/FOlk och Försvar)

I en tale på Folk och Försvars sikkerhetskonferanse i Sälen, Sverige søndag (8. januar 2023), understreket generalsekretær Jens Stoltenberg at i en farligere verden, «er det enda viktigere at Sverige og Finland blir NATO-medlemmer».

Stoltenberg ba også om økt støtte til Ukraina, og advarte om at å undervurdere Russland kan ha «store konsekvenser for sikkerheten i Norden». Han la til at han er overbevist om at «vi snart vil kunne ønske Sverige og Finland hjertelig velkommen inn i alliansen.

I utkanten av konferansen møtte generalsekretæren den svenske statsministeren Ulf Kristersson, utenriks- og forsvarsministrene, samt opposisjonsleder Magdalena Andersson.

Uansett når, eller hvordan, denne krigen slutter, må vi akseptere at sikkerhetssituasjonen i Europa har endret seg permanent. Regimet i Moskva ønsker et annet Europa. Den ønsker å kontrollere nabolandene, og den ser på demokrati og frihet som en trussel. Dette setter Russland i en posisjon med konstant konfrontasjon med Vesten. Så selv om denne krigen tar slutt, vedvarer problemene i vårt forhold til Russland, sa Jens Stoltenberg..

Russland påført store tap

De ukrainske styrkene har påført Russland store tap i Ukraina. Men russerne har nok en gang vist vilje til å ta store risikoer og tåle store menneskelige tap. De har allerede mobilisert 200 000 ekstra tropper. I tillegg vet vi at de kan skaffe seg mye nytt forsvarsmateriell. Og kanskje viktigst av alt, det er ingenting som tyder på at Russlands ambisjoner har endret seg. Det .er farlig å undervurdere Russland. Det har også store konsekvenser for sikkerheten i Norden. Det er derfor givende at Sverige og Finland nå blir medlemmer av NATO, sa Stoltenberg.

Dette sletter gråsoner. Styrker det politiske fellesskapet. Og NATOs evne til å sikre sikkerhet i Norden, Baltikum og Europa. Og det vil gjøre oss alle tryggere. Ikke minst fordi Sverige og Finland har mye å bidra med. De har sterke forsvar og har operert sammen med NATO i mange år. Og begge land har en moderne forsvarsindustri.

På NATO-toppmøtet i Madrid i fjor kom Sverige, Finland og Tyrkia til enighet om å styrke samarbeidet og trappe opp kampen mot terrorisme. Dette banet vei for den historiske beslutningen om å invitere Sverige og Finland inn i NATO. Og jeg er glad for at avtalen er fulgt opp. Dette har vært den raskeste medlemskapsprosessen i NATOs moderne historie. Alle NATO-allierte har signert tiltredelsesprotokollen.
28 av 30 land har ratifisert.
-Jeg er sikker på at vi snart vil kunne ønske dere hjertelig velkommen som fullverdige medlemmer av NATO, sa generalsekretær Jens Stoltenbereg.

Nordisk sikkerhet styrket

Sverige og Finlands sikkerhet er allerede betydelig styrket. En rekke NATO-allierte har gitt Norden sikkerhetsgarantier. NATO har økt sin tilstedeværelse i denne regionen. Og Sverige og Finland deltar nå i NATO-møter og er integrert i militært samarbeid. Det er utenkelig at NATO ikke ville handle dersom Sveriges og Finlands sikkerhet er truet. Sverige har kommet langt på kort tid.

-Jeg vil derfor benytte anledningen til å takke både tidligere statsminister Magdalena Andersson og statsminister Ulf Kristersson for å ha vist politisk handlekraft i usikre tider. Deres ledelse og den brede konsensus i Sverige om NATO-medlemskap har styrket Sveriges sikkerhet, sa Stoltenberg til slutt..

NATO`s generalsekretær deltok på Folk och Försvars sikkerhetskonferanse i Sälen i Sverige i helgen(Foto: Folk och Forsvar)

Kilde: NATO.int. Oversettelse til norsk: Erik Heming.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*