Jens Stoltenberg møtte Japans statsminister Fumio Kishida i Tokyo(Foto: NATO Int.)

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte Japans statsminister Fumio Kishida i Tokyo tirsdag (31. januar 2023) for samtaler om felles sikkerhetsutfordringer og NATOs utvidede partnerskap med Japan. «Ingen NATO-partner er nærmere eller mer kapabel enn Japan,» sa generalsekretæren. De to lederne erkjenner at transatlantisk og indo-stillehavssikkerhet er dypt sammenkoblet, og de to lederne ble enige om en felles uttalelse som fastsetter en felles ambisjon om å styrke NATO-Japan-samarbeidet ytterligere.

Generalsekretæren og statsminister Kishida diskuterte økende utfordringer, alt fra Kinas tvangsatferd til militære provokasjoner fra Nord-Korea. De var enige om at Russlands brutale angrepskrig mot Ukraina ikke bare er en europeisk krise, men en utfordring for den internasjonale orden. Stoltenberg advarte at: «Beijing følger nøye med, og lærer leksjoner som kan påvirke fremtidige beslutninger.» Han understreket viktigheten av å forbli samlet og fast for å beskytte frihet og demokrati fra autoritære regimers tilbakeslag mot den internasjonale regelbaserte ordenen.

Når han snakket om Japans betydelige støtte til Ukraina, ønsket generalsekretæren Japans strenge sanksjoner mot Russland velkommen, så vel som dets humanitære støtte til det ukrainske folket. Han berømmet også Japan for dens nye nasjonale sikkerhetsstrategi og nasjonale forsvarsstrategi, som satte et høyere ambisjonsnivå, inkludert nye kapasiteter og økte forsvarsutgifter.

Tidligere tirsdag besøkte generalsekretæren Iruma Air Base og møtte personell fra Japans selvforsvarsstyrker. «Jeg har blitt veldig imponert over de forskjellige egenskapene som har blitt presentert for meg,» sa han. «Og spesielt vil jeg takke deg for bidragene du har gitt når det gjelder å gi støtte til Ukraina,» la han til, og la merke til at lastefly basert på Iruma har fraktet viktig hjelp til det ukrainske folket.

Onsdag skal generalsekretæren møte andre høytstående embetsmenn, inkludert utenriksminister Yoshimasa Hayashi. Han vil også holde en tale til studentene i Japan.

Til tross for Sveriges problemer med å komme inn i NATO skriver Expressen at svenske regjeringskilder nå er mer optimistiske med hensyn til Finlands og Sveriges medlemskap i NATO. Tomas Nordenskiöld sier i Expressens pod «Politikrummet» at han regner med at Sverige kommer inn i NATO sammen med Finland i samband med NATO-toppmøtet i juli 2023.

Jens Stoltenberg og NATO roser Japan og advarer mot Kina(Foto: NATO. Int.)


Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*