Generalsekretær Jens Stockholm besøkte statsminister Ulf Kristersson tirsdag denne uken(Foto:NATO)

Tiden er inne for å ønske Sverige og Finland velkommen inn i NATO, sa generalsekretær Jens Stoltenberg tirsdag (7. mars 2023) ved starten av et todagers besøk i Stockholm. På en pressekonferanse med Sveriges statsminister Ulf Kristersson sa han at tiltredelsen av de to landene «er en toppprioritet, og vi gjør fremskritt».

Generalsekretæren sa at han hadde innkalt til et nytt møte mellom Sverige,Finland og Tyrkia i NATO`s Hovedkvarter 9. mars. Han ønsket også velkommen til at det ungarske parlamentet har startet diskusjoner om ratifisering, og sa at han forventer at prosessen der vil bli fullført snart. Representanter for den ungarske regjeringen sa på Sveriges SVT 1, Rapport tirsdag at de vil stemme ja til Sveriges og Finlands medlemsskap i NATO.

«Sverige og Finlands medlemskap vil gjøre alliansen vår sterkere,» sa generalsekretæren, «med svært dyktige styrker, en avansert forsvarsindustri og mange års erfaring med trening og drift sammen med allierte.» Han la til at Sverige og Finlands søknader allerede har styrket deres sikkerhet, og at «det er utenkelig at NATO ikke ville handle hvis sikkerheten deres var truet», sa generalsekretær Jens Stoltenberg.

Stoltenberg advarte om at president Putin forberedte seg på nye angrep mot Ukraina, og sa at han diskuterte «det presserende behovet for å trappe opp og opprettholde vår støtte» til Ukraina med statsminister Kristersson. Han takket også Sverige for dets betydelige økonomiske, humanitære og militære bistand til Ukraina.

Onsdag deltar NATOs generalsekretær i det uformelle møtet mellom EUs forsvarsministre også i Stockholm.

Jens Stoltenberg deltar som gjest på et møte mellom EU`s forsvarsministre i Stockhol onsdag. Sveriges forsvarsminister Pål Jonsson deltar på møtet.(Foto: SVT Rapport)

Tirsdag 7. mars klokken 18.00 inviterer statsminister Ulf Kristersson til pressebriefing sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Orienteringen skjer etter møtet med Jens Stoltenberg og partilederne i partiene i Riksdagen som står bak Sveriges NATO-søknad. Riksdagen i Sverige voterer formelt om Sveriges NATO-medleskap og det er stort flertall for svensk medlemskap i NATO. Nå gjenstår det bare at Tyrkia sier ja til svensk NATO-medlemskap og mye avhenger av hva som skjer med det kommende valget i Tyrkia. Her er underlaget for avstemningen i den svenske Riksdagen. Norsk og svensk lov går foran innholdet i «NATO-avtalen», dersom det foreligger kriminelle forhold blant militære ,som er eller har vært under politietterforskning i våre land. Sverige slipper også å lagre atomvåpen på svensk jord, men tar i realiteten ingen forbehold så lenge svenskene ikke er fullverdige medlemmer av NATO. Denne dagen i mars 2023 er en historisk dag for Sverige etter 200 år med alliansefrihet og nøytralitet. Torsdag kan Finland og Sverige ta opp igjen forhandlingene med Tyrkia om svensk-finsk inntreden i NATO samtidig.

-Det er ikke spørsmål om Sverige blir medlem av NATO, men når, sa generalsekretær Jens Stoltenberg på møtet i Stockholm.

Kilder: NATO, Regeringen.se, Regjeringen.no og Google Oversetter samt korrektur av Erik Heming.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*