NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg deltar i et panel i München sammen med den amerikanske senatoren Pete Ricketts og statsminister Kaja Kallas fra Estland. Det er ingen overhengende militær trussel mot NATO, men Alliansen tar aldri fred for gitt, sa generalsekretær Jens Stoltenberg på sikkerhetskonferansen i München lørdag (17. februar 2024). «Verden har blitt farligere, men NATO har blitt sterkere,» sa Stoltenberg, med henvisning til rekordøkninger i alliert forsvarsutgifter og ammunisjonsproduksjon. Når det gjelder Ukraina, ønsket Stoltenberg velkommen til at europeiske NATO-allierte og Canada trapper opp bistanden til Kiev, og advarte om at det er et «vitalt og presserende behov for USA for å bestemme seg for en pakke for Ukraina».

For øyeblikket er det en reell risiko for at flere og flere land havner i en tap-tap-situasjon, som ikke lenger handler om hvem som vinner mer, men kun om hvem som taper mindre. München sikkerhetsrapport 2024.

Kan bli neste generalsekretær

Statsminister Kaja Kallas fra Estland deltar på sikkerhetskonferansen i München 16.-19. februar og hun vil delta i flere diskusjoner. Nå i sitt 60. år er konferansen en av verdens viktigste sikkerhetsbegivenheter. Konferansen samler stats- og regjeringssjefer, representanter for internasjonale organisasjoner, sivilsamfunn, privat sektor og media, samt andre anerkjente sikkerhetseksperter for å diskutere utenriks- og sikkerhetspolitikkens utfordringer.

-Denne gangen vil jeg delta i en rekke viktige debatter om fremtiden til Ukraina, transatlantisk sikkerhet og NATO. En rekke bilaterale møter er også planlagt,» sa statsministeren. Fredag ​​vil Kaja Kallas møte unge kvinnelige politikere og holde en tale på Kvinnerettighetsmiddagen til FRAUEN 100 og Senter for feministisk utenrikspolitikk (CFFP), hvor rundt 90 kvinnelige ledere deltok. Kallas får selskap av den tyske innenriksministeren Nancy Faeser, Nobels fredsprisvinnere Maria Ressa og Jody Williams, og Tirana Hassan, leder av Human Rights Watch, skriver tysk presse om Kallas deltagelse på konferansen. Det spekuleres i om Kaja Kallas kan overta som generalsekretær i NATO etter Jens Stoltenberg.

New York Times skriver söndag at USA frykter at Russland kan sette ut atomvåpen i verdensrommet Amerikanske spionbyråer er i synet på om Moskva ville gå så langt, men bekymringen er såpass presserende at utenriksminister Antony J. Blinken har bedt Kina og India forsøke å snakke med Russland om dette. Dette frekom under den pågående sikkerhetskonferansen i München i Tyskland.

Statsminister Kaja Kallas fra Estland er fotografert av MSC/ Kuhlman foran Münchhen-konferansen 2024.

Kilde: NATO. Oversetter: Erik Heming, Oslo.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*