Joint press conference with NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the President of Ukraine, Volodymyr Zelenskyy.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg besøkte Ukraina torsdag (20. april 2023) for samtaler med president Zelenskyy og hans regjering. Stoltenberg understreket NATOs vedvarende støtte til Ukraina mens landet fortsetter å forsvare seg mot Russlands brutale angrepskrig. «NATO står med dere i dag, i morgen, og så lenge det tar,» sa Stoltenberg.

På en pressekonferanse med president Zelenskyy i Kiev understreket generalsekretæren at NATOs allierte har levert mer enn 150 milliarder euro i støtte til Ukraina siden Russland startet sin fullskala invasjon i februar 2022, og at allierte har gitt trening for titusenvis av ukrainske soldater gjennom årene. «Allierte leverer nå flere jetfly, stridsvogner og pansrede kjøretøy, og NATOs Ukraina-fond gir akutt støtte… Alt dette utgjør en reell forskjell på slagmarken i dag,» sa han.

Ukrainas plass er i den euro-atlantiske familie.

«Ukrainas rettmessige plass er i den euro-atlantiske familien. Ukrainas rettmessige plass er i NATO. Og over tid vil vår støtte bidra til å gjøre dette mulig,» sa generalsekretæren. Han understreket at et flerårig støtteinitiativ vil hjelpe Ukraina med overgangen fra sovjettidens utstyr og doktriner til NATO-standarder, og sikre full interoperabilitet med Alliansen, og kaller dette «et bevis på NATOs langsiktige forpliktelse til Ukraina».

Han la videre til: «Vi vet ikke når denne krigen vil ta slutt, men vi vet at russisk aggresjon er et giftig mønster som må stoppes. Så vi må fortsette å styrke Ukrainas væpnede styrker. Og vi må sørge for at robuste, kraftige ordninger er inne i sted for Ukrainas sikkerhet.»

Mens han var i Ukraina, besøkte generalsekretæren Bucha, og viste respekt til ofrene for russiske grusomheter. Han la også ned en krans ved Muren til minne om de falne for Ukraina, og hyllet alle de som har mistet livet eller fått sår for å forsvare sitt hjemland.

Stoltenberg avsluttet sitt besøk med å tale til det internasjonale toppmøtet for samfunn og regioner sammen med president Zelenskyy. I sine bemerkninger berømmet generalsekretæren Ukrainas arbeid mot gjenoppbygging etter krigen, og sa: «Din besluttsomhet om å bekjempe aggressoren, frigjøre landet ditt og arbeide for en lysere fremtid, sier veldig klart for meg: Ukraina vil seire.»

Dette var Stoltenbergs fjerde tur til Ukraina som NATOs generalsekretær.

Google oversetter. Korrektur Erik Heming, oversettelse til norsk.

Generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO og President Zelenskyy taler i Kiev.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*