Opening speech by NATO Secretary General Jens Stoltenberg at the SAMAK Nordic Summit(Foto:NATO)

I Helsingfors tirsdag (28. februar 2023) deltok NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Samarbeidskomiteen for den nordiske arbeiderbevegelsens (SAMAK) nordiske toppmøte, sammen med Finlands statsminister Sanna Marin, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Norges statsminister Jonas Gahr Støre og Magdalena Andersson, leder av det svenske sosialdemokratiska partiet. I sin tale berømmet Stoltenberg de nordiske landene for å støtte Ukrainas rett til selvforsvar, og kalte dette det moralsk riktige å gjøre, og også i vår egen sikkerhetsinteresse.

-Vi vet ikke når denne krigen tar slutt, men når den gjør det, må vi sørge for at historien ikke gjentar seg. President Putin kan ikke fortsette å sløyfe europeisk sikkerhet, sa han. Han la til: «vi må gjøre Ukraina i stand til å avskrekke og forsvare seg mot fremtidig aggresjon. Vi må få på plass langsiktige ordninger for Ukrainas sikkerhet, fordi Ukrainas fremtid ligger i den euro-atlantiske familien.»

Brutte løfter

Generalsekretæren ba også om fortsatt styrking av avskrekking og forsvar. «På slutten av den kalde krigen trodde mange av oss i dette rommet at vi kunne bygge et bedre forhold til Russland,» sa han, «men president Putin valgte å gå bort fra samarbeid og dialog, han har etterlatt seg et spor av brutte løfter. , knuste grunnleggende prinsipper for global sikkerhet, angrep naboland og prøvde å undergrave våre egne demokratier.» Stoltenberg pekte på Russlands suspendering av den nye START-traktaten som begrenser atomvåpen som det siste eksemplet på Moskvas mangel på respekt for internasjonale normer. Han la til: «vi må erkjenne at slutten på denne krigen ikke vil være en tilbakevending til det normale i forholdet vårt til Russland. Det er ingen vei tilbake. I en farligere verden har vi ikke lenger råd til å behandle forsvar som valgfritt. Det er en nødvendighet.»

Norden nærmere NATO

Generalsekretær Jens Stoltenberg understreket at å fullføre Finlands og Sveriges tiltredelse er en prioritet for NATO, og «vi gjør fremskritt». Han la til: «Jeg vil innkalle til et nytt møte i den permanente felles mekanismen ved NATOs hovedkvarter neste uke», og samler Tyrkia, Finland og Sverige.

Stoltenberg gjorde også klart at Finland og Sverige nå er sikrere enn før de søkte. «Du sitter ved NATOs bord og integrerer deg i våre politiske og militære strukturer,» sa han. Han la til: «NATO har økt sin tilstedeværelse i regionen; vi trener mer sammen; og mange allierte har gitt Finland og Sverige sikkerhetsgarantier, så det er utenkelig at NATO-allierte ikke ville handle hvis sikkerheten deres ble truet, skriver NATO i en pressmelding fra Helsingfors.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*