NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Nederlands statsminister Mark Rutte ønsker Norges statsminister Jonas Gahr Støre velkommen.

Generalsekretær Jens Stoltenberg sluttet seg til lederne for syv NATO-allierte i Haag tirsdag (27. juni 2023) for å hjelpe til med å forberede Alliansens toppmøte i Vilnius. Møtet ble arrangert sammen med nederlandsk statsminister Mark Rutte, og inkluderte statsminister Edi Rama fra Albania, statsminister Alexander De Croo fra Belgia, president Gitanas Nausėda fra Litauen, statsminister Jonas Gahr Støre fra Norge, president Andrzej Duda fra Polen og President Klaus Iohannis i Romania. I en kommentar til hendelsene i Russland de siste dagene sa generalsekretæren: «dette er interne russiske saker, men det beste er klart at president Putins ulovlige krig mot Ukraina har forsterket splittelsen og skapt spenninger i Russland.» Men, la han til, «vi må ikke undervurdere Russland, så det er enda viktigere at vi fortsetter å støtte Ukraina.»

Generalsekretæren understreket at toppmøtet vil sende en klar melding om forpliktelse til Ukraina. Han takket Nederland og andre tilstedeværende allierte for å gi kritisk støtte, inkludert bidrag til NATOs omfattende bistandspakke og opplæring av ukrainske piloter på F-16-jetfly. Han sa at Vilnius-toppmøtet vil bli enige om et flerårig program for Ukraina, og oppgradere politiske bånd, og bringe Ukraina nærmere sin rettmessige plass i NATO.

Ledere tok også opp NATOs neste skritt for å styrke alliansens avskrekking og forsvar, samt et mer ambisiøst løfte om forsvarsinvesteringer. – Russlands krig i Ukraina viser at vi ikke kan ta fred for gitt, og at vi må investere mer i vårt forsvar, sier generalsekretær Stoltenberg.
Kilde:.NATO, oversetter Google. Korrektur: Erik Heming.

Generalsekretær Jens Stoltenberg leder et forberende møte i Haag før NATO-møtert i Vilnius i juli

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*