Joint press conference with NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the Minister of Defence of Germany, Boris Pistorius, in Berlin.

Under et besøk i Berlin tirsdag (24. januar 2023) takket NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg forsvarsminister Boris Pistorius for Tysklands betydelige bidrag til NATO og sterke støtte til Ukraina.

Stoltenberg berømmet Tysklands betydelige bidrag til NATOs avskrekking og forsvar i en tid da Russlands krig i Ukraina har forårsaket de største utfordringene for vår sikkerhet på generasjoner. Han berømmet også Tyskland for å være blant de allierte som gir mest militær, økonomisk og humanitær hjelp til Ukraina, inkludert luftvernsystemer, pansrede kjøretøy, artilleri og ammunisjon. Han gjorde det klart at «våpen fra Tyskland redder liv i Ukraina hver dag».

Generalsekretæren understreket at president Putin planlegger nye offensiver, og det er ingen indikasjoner på at han har endret mål om å kontrollere Ukraina, så den eneste måten til varig fred er å gjøre det klart at Russland ikke kan vinne på slagmarken. Stoltenberg berømmet nylige kunngjøringer fra allierte nasjoner om å øke deres støtte til Ukraina, inkludert gjennom levering av stridsvogner.

Stoltenberg sa: «i dette sentrale øyeblikket i krigen må vi gi tyngre og mer avanserte systemer til Ukraina, og vi må gjøre det raskere. Han ønsket diskusjonen med minister Pistorius velkommen om spørsmålet om kampvogner, og la til at «konsultasjoner blant allierte vil fortsette, og jeg er sikker på at vi snart vil ha en løsning.»

Mandag (23. januar 2023) deltok generalsekretæren på verdens økonomiske toppmøte med tyske næringslivsledere i Berlin. Han diskuterte viktigheten av fortsatt støtte til Ukraina, forsvarsinvesteringer og samfunnsmessig motstandskraft i en mer farlig og konkurransedyktig verden.

Som kunngjort i desember i fjor av generalsekretær Jens Stoltenberg, har Norge tilbudt å være vertskap for det neste uformelle møtet med NATOs utenriksministre. Møtet finner sted i Oslo 31. mai-01. juni 2023.

– Jeg er takknemlig for Norges tilbud, og jeg ser frem til å møte NATOs utenriksministre i min hjemby, sa generalsekretæren. «Dette vil være en viktig mulighet for ministre til å ta opp den fundamentalt endrede sikkerhetssituasjonen på grunn av Russlands brutale krig i Ukraina, og vår urokkelige støtte til det ukrainske folket slik at de kan seire.» Utenriksministrene vil holde uformelle diskusjoner for å forberede møtet mellom NATOs stats- og regjeringssjefer som skal holdes i Vilnius, Litauen 11.–12. juli 2023.

Bilde tatt av Visit Oslo,(Fotograf Thomas Johannesen)

Kilder: NATO.Int, og Associated Press. Oversetter fra engelsk til norsk: Erik Heming.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*