Jørgen Kildahl kom fra Statkraft til E.ON, der han sitter i Advisory Board(Foto:E.ON)
Jørgen Kildahl kom fra Statkraft til E.ON, der han sitter i Advisory Board(Foto:E.ON)

 

Laszlo Varro,leder for International Energy Agency, mener Norge er eneste land i Europa som kan øke produksjonen av gass. IEA-lederen sa dette under et seminar i regi av Olje og energidepartementet i Oslo med tittel «Medium-Term Oil & Gas Market Outlooks 2014»,denne uken. Varro presenterte statistikk som spår vekst i samtlige gasslagre verden over med unntak av Europa, der man venter et fall i etterspørselen etter gass på tretti prosent frem til 2019. Norge er nest største leverandør av gass til Europa, og kan bli Europas viktiste gassleverandør på sikt, skriver Nordens Nyehter.

Lagrene faller

Det er syvende gang Laszlo Varro er i Norge og fremlegger prognoser, og det er første gang lagrene i Europa er ventet å falle iløpet av de kommende årene. Varro mener Den europeiske union (EU) ikke er effektive nok nok med sitt diplomati overfor sine produsenter. Han sa at Norge er det eneste landet med utsikter til å kunne øke gassproduksjonen på lengre sikt. Han sa at forholdet mellom Ukraina og Russland ikke ødelegger etterspørselen etter gass. Dette står i skarp kontrast til det olje- og energiprofessor Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI mener om at gassmarkedet i Europa kan bli innskrenket på lang sikt.

Leveranser til Europa

Russland har begrenset leveransene av gass til Ukraina, opplyser kilder i det russiske energiselskapet Gazprom. Men forsyningen til Europa skal fortsette. Russerne velger også å ta Ukraina til voldgiftsdomstolen i Stockholm for å få innkrevet hele gjelden på rundt 25 milliarder kroner.Samtidig skriver Gazprom at selskapet fortsetter å sende gassforsyninger til europeiske forbrukere, og man forventer at Ukraina sender gassleveransene videre. EU har uansett fryktet denne situasjonen. Flere av Unionens land er avhengige av gass fra Russland, og mye av den kommer via ukrainske rørledninger. EU har derfor prøvd å mekle i gasstriden mellom Moskva og Kiev, men søndag kveld ble det klart at det fortsatt ikke var oppnådd enighet om gammel gjeld og pris på nye leveranser.

Uten gassavtale

Ukraina og Russland er ikke enige om en ny gassavtale. Den russiske regjeringen truer med å stenge gasskranene hvis ikke Ukraina gjør opp for flere titall milliarder kroner i gjeld etter leveransder av gass. Dermed ser Europa og kansler Angela Merkel til Norge som en alt viktigere gassleverandør. Norge er Europas nest største gassleverandør, og en svært viktig energipartner for Tyskland, sier kilder i det norske utenriksdepartentet til Nordens Nyheter Norge er EU`s nest største gassleverandør etter Russland. En tredel av EUs importerte gass kommer fortsatt fra Russland. Samtalene mellom Ukraina og Russland foregår i Brussel og ved en tvistedomstol i Stockholm, og EUs energikommissær Günther Oettinger opplyser at forhandlingene er gjenopptatt denne uken. Ukrainas energiminister Yurij Prodan ser positivt på at samtalene fortsetter.

Vil øke gassprisen

Regjeringen i Russland truer med å stenge gasstilførselen til Ukraina hvis ikke landet betaler en sum tilsvarende 25 milliarder kroner senest tirsdag denne uken. Det russiske energiselskapet Gazprom mener Ukraina skylder denne summen som betaling for tidligere gassleveranser. Russerne økte prisen på gassleveransene til Ukraina etter at den prorussiske ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj ble avsatt i februar. I tillegg krevde russerne over 30 milliarder kroner i resterende gjeld, noe myndighetene i Ukraina stemplet som «økonomisk aggresjon».Håpet om en ny gassavtale mellom de to nabolandene er styrket etter at Russlands president Vladimir Putin og president Petro Porosjenko i Ukraina har hatt samtaler i flere omganger. Forholdet mellom landene Ukraina og Russland er fortsatt spent etter kampene mellom regjeringsstyrker og prorussiske opprørere i Øst-Ukraina.Parallelt med gassforhandlingene i Brussel forhandler Russland og Ukraina om en mulig løsning på konflikten i Øst-Ukraina, etter at kamper mellom de ulike gruppene har krevd flere hundre menneskeliv, skriver Nordens Nyheter.

Direktør Jørgen Kildahl i tyske E.ON følger prisene på gass nøye(Foto:Statkrft)
Direktør Jørgen Kildahl i tyske E.ON følger prisene på gass nøye(Foto:Statkrft)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*