Fredrik Reinfeldt  går av (Foto:Wikipedia)
Fredrik Reinfeldt går av (Foto:Wikipedia)

Sveriges nye tatsminister Stefan Löfven sa til SVT natt til mandag at han ikke trenger å ta hensyn til meningene til de 13 prosent som stemte på Sverigedemokratene, fordi det nå er 87 prosent av velgerne som ikke deler partileder Jimmy Åkessons kritiske syn på innvandringen. Regjringespartiet Moderaterna gikk kraftig tilbake og statsminister Fredrik Reinfeldt går av både som partileder og statsminister.

Det er særlig i Blekinge og Skåne i Syd-Sverige at Sverigedemokraterna har sin styrke, men i år har partiet vokst sterkest i vest. I den østlige delen av Skåne fikk partiet over 19 prosent av stemmene ved valget. I Stockholm og i Nord-Sverige derimot er støtten til det høyreorienterte langt lavere.

En trøst kan det også være for de øvrige partiene at partiet ikke har økt til mer enn de 13 prosentene som er blitt det normale nivået for fremmedfiendtlige og innvandringsskeptiske partier på den ytre høyrefløyen i Europa, skriver NTB.

– Nå ser det ut til at vi blir et stort parti. Det blir vanskelig for de andre å ignorere oss. Det er klart at de må forholde seg til oss nå. Det er ikke mulig å holde oss utenfor innflytelse. Vi er tungen på vektskålen, sa han mellom klappsalver på partiets valgvake.

Den store vinneren

Med nesten 13 prosent av velgerne bak seg er Åkesson den store vinneren i valget, men han får neppe særlig større innflytelse med 49 mandater enn han har med 20, iallfall om man skal dømme etter den bastante avvisningen som andre partiledere som Stefan Löfven, Fredrik Reinfeldt og Maud Olsson uttrykte valgnatten.Det er bare fire år siden de innvandringskritiske Sverigedemokraterna kom inn i Riksdagen for første gang med en partigruppe på 20 etter et valgresultat på 5,7 prosent, som sjokkerte de øvrige partiene.Den gang var det ifølge NTB hver tjuende svenske som satte kryss ved partiet, mens det nå er blitt mer enn hver tiende.

– Det har vært en lang reise. For fire år siden ble vi Sveriges nye riksdagsparti. Vi er vokst, og i dag er vi det tredje største partiet. Det er mer enn fantastisk, sa Jimmy Åkesson.

Sverige for svensker

I de fire årene har Åkesson og hans 19 kolleger levd som pariaer i skyggenes dal i Riksdagen. Den konservative statsministeren Fredrik Reinfeldt holdt sin sti ren og sto fast på sine løfter om ikke å gi partiet noen innflytelse.Selv om det blir vanskeligere å holde partiet helt ute i kulda når det nå er blitt over dobbelt så stort, sørget Åkesson selv for å stadfeste isolasjonen da han på valgnatten satte som betingelse for støtte til den ene eller den andre blokken at han får gjennomslag for sine innvandringspolitikk.Partiet ble stiftet i 1988 på restene av tre svært høyreorienterte partier, til dels med røtter i nazistiske miljøer

– Framstegspartiet, Sverigepartiet og Bevara Sverige Svenskt. Partiet selv kaller seg demokratisk og nasjonalistisk, men store deler av Sverige betrakter det som høyreekstremistisk på grensa til nynazistisk.

Ble ekskludert

Siden han først kom inn i Riksdagen har Åkesson med stor iherdighet forsøkt å dempe det farlige inntrykket og gjøre partiet mer stuerent ved å renske ut ekstremistiske elementer som stadig dukker fram.  Sist var det en lokal leder og riksdagskandidat som ble ekskludert etter at det dukket opp bilder av henne med nazisymboler på seg.Framgangen partiet har hatt de siste årene har særlig kommet på bekostning av Moderaterna og Socialdemokaterna, og det er særlig avtroppende statsminister Fredrik Reinfeldts parti som taper stemmer til Åkesson. 29 prosent av Sverigedemokraternas velgere stemte på Fredrik Reinfeldt sist, mens 16 prosent er tidligere sosialdemokrater, ifølge en undersøkelse fra SVT. Bare et fåtall velgere kommer fra Miljöpartiet, Vänsterpartiet og mellompartiene. Et paradoks er det kanskje at det skånske flagget til forveksling lik det flagget Vidkunn Quisling brukte under den tyske okkupasjonen av Norge fra 1940 – 45, nemlig solkorset. Dette er selvsagt en tilfeldighet, og det røde flagget med gult kors har sine røtter tilbake til vikingtiden.

JImmy Åkesson og Sverigedemokratene gikk kraftig frem i det svenske valget(Foto:SD)
JImmy Åkesson og Sverigedemokratene gikk kraftig frem i det svenske valget(Foto:SD)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*