Jan Ratsjinski er styreleder i Memorial(Foto: NrK)

Den norske Kongefamilien tok lørdag imot fredsprisvinnerne på Slottet ifølge NTB. Fredsprisvinnerne var pent pyntet og preget av den høytidelige anledningen. De ærefulle gjestene ble hilset velkommen av både kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

Deretter gikk følget tradisjonen tro inn til audiens sammen med kongefamilien. Fredsprisen ble delt ut lørdag klokka 13 i Oslo rådhus. Årets pris deles mellom den belarusiske aktivisten Ales Bjaljatski, den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial og den ukrainske organisasjonen Center for Civil Liberties (CCL).

Bjaljatski sitter fengslet og risikerer opp mot tolv års fengsel. Derfor er det kona Natallia Pintsjuk som tar imot fredsprisen på hans vegne. Fredsprisvinnerne holdt meget stereke taler Oslo Rådhus, og vitner om de løgner som Russland sprer om krigen i Ukraine, skriver Nordens Nyheter.

De tre vinnere av Fredsprisen 2022 til venstre. ( Foto: NrK)

Fikk nesten ni års fengsel

En domstol i Moskva dømte fredag den fremtredende opposisjonspolitikeren Ilya Yashin til åtte og et halvt års fengsel for å ha spredt «falsk» informasjon om det russiske militæret i sin kritikk av Kreml-invasjonen av Ukraina.

Den 39 år gamle byrådslederen i Moskva ble funnet skyldig for å ha sagt at okkupasjonsstyrker i Ukraina var ansvarlige for massakren på sivile i Kiev-forstaden Bucha i vår. Dommer Oksana Goryunova ved Meshchansky tingrett sa at Yashin hadde begått en forbrytelse ved å spre «bevisst falsk informasjon om Russlands væpnede styrker».

En av få vokale Kreml-kritikere som valgte å bli i Russland etter krigens utbrudd, ga Yashin sine kommentarer under en YouTube-strøm i april, selv om han ikke ble arrestert før i juli.

Yashin er en alliert av den fengslede Kreml-kritikeren Alexei Navalnyj, og er en av hundrevis av russere som står overfor straffeforfølgelse i henhold til nye lover som kriminaliserer spredning av informasjon som motsier Kreml-linjen om krigen, selv om dette er den hardeste straffen som ennå er idømt for en slik sak.

I sin avslutningstale til retten tidligere denne uken stemplet Yashin loven og fengslingen hans som «Vladimir Putins vilje», og la til at den russiske presidenten også bærer personlig ansvar for «blodbadet» i Ukraina.
«Folk løper fra deg, herr president. Kan du ikke se?’
Yashins juridiske team sa at selv om dommen var deprimerende, var den ikke uventet.

«Dette har ikke skjedd på lenge siden Bresjnev-tiden,» sa Vadim Prokhorov til The Moscow Times. «Vi vil bruke alle juridiske midler for å anke dommen. Jeg er sikker på at dommen over tid vil bli opphevet, og Yashin vil bli klarert.»

Yashins støttespillere, inkludert fremtredende opposisjonspolitikere, samlet seg utenfor tinghuset i Moskva i forkant av dommen og domsavsigelsen fredag.

«Denne rettssaken er urettferdig, den bryter med de konstitusjonelle rettighetene til ytringsfrihet – ikke bare Ilyas rettigheter, men også rettighetene til alle russiske borgere,» sa tidligere Moskvas kommunale nestleder Yulia Galyamina utenfor retten.

«Det er klart at fengselstiden hans vil være lang, men jeg er sikker på at han ikke vil sone alt,» la Galyamina til.

Mikhail Lobanov, en annen russisk politiker som var utenfor retten og ventet på domsavsigelsen, sa at det var «nok en fengselsstraff for ingenting».

Fra sin egen straffekoloni kalte den fengslede Kreml-kritikeren Aleksej Navalnyj saken «nok en skamløs og lovløs dom fra Putins domstol» og sa at den «ikke ville bringe Ilya til taushet og ikke skulle skremme det ærlige folket i Russland».

«Dette er nok en grunn til at vi må fortsette å kjempe, og jeg er ikke i tvil om at vi til slutt vil vinne,» sa Navalnyj via Twitter ifølge The Moscow Today. (Oversetter fra engelsk Erik Heming)

 Oleksandra Matvijtsjuk vil stille Putin for krigsrett(Foto: NrK)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*