Senioranalytiker Erik A. Bruce i Nordea Markets bommet da han sa til Nordens Nyheter at den norske renten senkes med en kvart prosent i mai, og at det kan komme ytterligere en rentereduksjon i høst. I stedet valgte Norges Bank å holde renten uforandret på 1,25 % i pressemeldingen etter gårsdagens møte. Samtidig varsler de en mulig rentesenking i juni.
Finansminister Siv Jensen (Frp) advarte boligkjøpere med stor gjeld mot at de kan få store økonomiske problemer når rentene begynner å stige. IMF frykter bevegelser på opptil 100 basispunkter (én prosent) i rentemarkedet når den amerikanske sentralbanken begynner å heve styringsrenten, ifølge Dagens Næringsliv. Samtidig vil Norges Bank senke den norske renten i juni.
Advarer mot lån
Finansminister Siv Jensen advarer nå folk mot å ta opp for mye lån. Men de fleste boligkjøpere har mye å gå på i sin privatøkonomi. Men mange kan også få store problemer hvis ting endres. Det kan bli mer krevende når situasjonen i norsk økonomi og næringsliv endrer seg, sier Jensen til Aftenposten. Feds første renteheving siden 2006 kan føre til svært kraftige utslag i obligasjonsmarkedet, advarer Deutsche Banks sjeføkonom Joseph la Vorgna i en ny oppdatering. Deutsche Bank mener uroen kan bli større, kraftigere og skje hurtigere enn hva Det internasjonale pengefondet advarte mot i forrige uke (IMF).Det kan bli verre, tror Deutsche-toppen ifølge Dagens Næringsliv. Men Erik A. Bruce sier at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve vil gå forsiktig frem slik at den lange fastrenten i USA ikke stiger for mye.
Fortsatt norsk boligboom
I en ny oppdatering viser Deutsche Banks analytiker Joseph la Vorgna til fem episoder siden 1994 hvor renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid spratt i været da investorene endret sine forventninger til sentralbankens rentebane. Men Erik Bruce tror ikke at renteøkningen i USA annet halvår i år vil bli dramatisk. Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at prisøkningen på boligere 11,9 prosent i Oslo og Bærum fra 1. kvartal i fjor til 1. kvartal og boligprisene steg med 7,2 prosent i samme periode i hele Norge. Dermed er det fortsatt norsk boligboom.
Dagens Næringsliv skriver at en mye større bevegelse er mulig. Hvis historien gir en pekepinn kan det skje raskt og svært kraftig i løpet av kort tid, vanligvis i løpet av to måneder, skriver la Vorgna.I 1994, da Fed begynte å heve styringsrenten, førte det til en bevegelse på 246 basispunkter. Styringsrenten ble hevet 250 punkter i perioden.I 1996, da markedet ventet flere rentekutt etter at Fed kuttet et kvart prosentpoeng, steg renten med 154 basispunkter. I 1999 steg tiåringen 183 punkter før Fed begynte å stramme til. I 2003 steg renten 149 punkter etter et mindre enn ventet-kutt fra Fed. Og da daværende sentralbanksjef Ben Bernanke skremte markedene i 2013 i forbindelse med nedtrappingen av støttekjøpene, steg renten med 140 punkter,skriver all Street Journal. Men Norges Banks rentebanen peker mot lav rente i flere år fremover. Nå kan altså amerikanske prognoser endre på dette raskt. Dermed kan den negative renten i Sverige, Sveits og Danmark fort bli positiv igjen, skriver Nordic News.
Renten ned en halv prosent
Norges Bank har varslet rekordlav styringsrente de neste to tre årene. En nedgang i den norske styringsrenten på en kvart prosent i juni øker utlånsveksten fordi boligmarkedet er etterspørselsdominert. Erik Bruce tror på en langsom vekst i Europa, etter at ESB har besluttet å trykke penger og å kjøpe gjeld. Dermed vil renten i Eurosonen forbli lav lenge, selvom Federaal Reserve starter oppjusteringen av den amerikanske styringsrenten i høst, skriver Nordens Nyheter. Svenska Handelsbanken spår også i en prognose at vi får to rentekutt til i Norge i år. Dermed kan styringsrenten bli satt ned til rekordlave 0,75 prosent.