Kommende oljefondsjef Nicolai Tangen(Foto: Tony Colli)

Det norske oljefondets nye sjef Nicolai Tangen, som tiltrer i Norges Bank i høst, får sin sak prøvet av Norges Bank i august. Et brev fra Norges Banks representantskap skal behandles av Finanskomiteen på Stortinget 10. august. Saken gjelder ansettelsen av Nicolai Tangen som sjef for Norges Banks Investment Management. Nå skal Tangen passe på Norges Banks indirekte investeringer i skatteparadis som Cayman Islands, Bermuda og Singapore, skriver Nordens Nyheter.

Registrert på Cayman Islands

Norges Banks oljefond har investert 51,9 milliarder kroner i Ali Baba Group Holding , som er registrert i Georgetown på Cayman Islands. Selskapet var opprinnelig registrert i Hong Kong, men er registrert på Cayman Islands ifølge beholdningsverdier fra Norges Bank. Det norske oljefondet har også investert i kinesiske selskaper som Tencent Holding som også er registrert på Cayman Islands. ByteDance Ltd har også juridisk adresse på Cayman Islands. Dette kan åpenbart bli et problem for den nye sjefen i Oljefondet Nicolai Tangen når han tiltrer 1. september. Tangen startet opp AKO Capital i 2005. Investeringsfondet har 17 milliarder dollar under forvaltning og 70 ansatte. AKO Capital er basert i London, der Tangen har vært bosatt de siste 28 årene. Problemet er at AKO Capital har store investeringer i skatteparadis.

BytesDance også i paradis

Tencent Holding Ltd og Kuaishou Technlogy, er Kinas nest største plattform for korte videoer, for et yngre marked verdt milliarder. Tencent har mistet markedsandeler til Bytedance Ltd., et selskap som ledes av Kevin A. Meyer, CEO i TikTok og COO i BytesDance. Kinesiske Ali Baba er et tredje selskap som opererer i kulissene. Meyer kommer fra Disney Streaming. Naspers, som eier 31 prosent av Tencent Holding, er en av verdens ledende tjenesteleverandør på Internett. Innhold på digitale plattformer står for 77,6 av omsetningen( Via Tencent og Mail.ru). Salg på nettet står for 20,7 prosent via Classfields, Etail,Payments, DeliveryHero, Make My Trip og Fintech. Bare 2,4 prosent utgjøres av trykkede aviser, magasiner og bøker. Hele 57,6 prosent av omsdetningen skjer i Europa. Syd-Afrika er det nest største markedet med 20.1 prosent av omsetningen. Asia står bare for 6,5 prosent. Naspers har 25527 ansatte.

Tretti milliarder i Tencent

Det norske oljefondet har investert 34 milliarder kroner i Tencent, registert i Georgetown på Cayman Island via Kina. Byte Danced Ltd , som eier TikTok, er også juridisk registert i Georgetown på Cayman Islands.

I Ali Baba Group Holding, har oljefondet investert over 51,9 milliarder kroner. I japanske Softbank, som vi finner på eiersiden i ByteDance, har det norske fondet investert 3,3 milliarder kroner i henhold til Norges Banks beholdningsverdier fra desember 2019. Japanske Soft Bank eier 29,4 prosent av kinesiske Ali Baba Group , som ble startet av kineseren Jack Ma. Men nå har regjeringer i flere land reagert etter at kinesiske TikTok fikk en bot på 57 millioner kroner i henhold til Childrens Online Privacy Protection Act i USA 27. februar 2019. Det faktum at flere av selskapene er registrert i skatteparadisesr, gjør det vanskeligere for myndighetene å gripe inn.

Verdens største statlige oljefond (NBIM) hadde i 2017 investert en rekke kinesiske selskaper som var registrert i skatteparadis som Cayman Islands, Bermuda, og Singapore. Nordens Nyheter har tidligere vist at oljefondet har investert milliarder i kinesiske selskaper som er registrert på Cayman Islands og Bermuda. Nordens Nyheter har kartlagt dette forholdet siden 2017.

Sverige frykter TikTok

Flere opposisjonspartier i Sverige vil at det sosiale nettverket TikTok ikke skal kunne brukes på tjenestemobiler. Tiktok er en videodelingsapp som er mer populær enn Youtube og Instagram. Sveriges utenriksminister vil stenge Tiktok fordi president Donald Trump vil stenge appen i USA. Høyesterett i USA vil trolig si nei, Trump kan trolig stenge sosiale medier i USA. Appen som ifjor nådde en milliard brukere er utesstengt fra India.Tik Tok eies av den kinesiske betriften Bytedance med Zang Yiming som leder. Dette er en av Kinas største media innholdsplattforms(Zome). ByteDance er mest kjent for de nye appene Toutiao og TikTok. Sequoia Capital China er en av eierne i Bytedance, der vi også finner det sydafrikanske selskapet Naspers Limited der Norgesd Banks Investment Management er tredje største eier. Største aksjonær er Public Investment Corporation(16,8 prosent). BlackRocks The Vanguard Group er nest størst med 3,59 prosent. Det private selskapet Bytedance fikk inn frisk kapital på 750 milliarder norske kroner. Zang er å finne på Forbes Chinas liste over landets rikeste under 30 år.

Lagret utenfor Kina

Tik Tok sier i en kommentar at informasjonen er lagret utenfor Kina ifølge NTB. Sveriges Radio Ekot melder at det med TikToks apper er mulig å lade ned denne på tjenestemobiler innen forsvaret og Regjeringskansliet i Stockholm. Sverigedemokratenes Bjørn Søder ønsker et forbud mot TikTok-appen på offentlige tjenestetelefoner. Moderaternas Hans Wallmark stiller seg også bak ønsket om forbud Hvordan appen TikTok kan stenges ute er uklart, og dette kan være i strid med grunnloven. Denne appen er godkjent av store appbutikker som Google og Apple ifølge Sveriges Radio. TikTok har kunngjort at de trekker seg ut av Hong Kong og avslutte driften der. Det har liten betydning fordi eierselskapet ByteDance er registert i Georgetown på Cayman Island. TikTok og ByteDance satser stort på det amerikanske markedet, skriver New York Times.

Verdens største online

Alibaba er verdens største online- og mobilhandelsselskap i verden, med en omsetning på 846 milliarder dollar for regnskapsåret 2019 og er registrert på Cayman Islands. Selskapet Kinas mest besøkte online markedsplasser, inkludert Taobao (forbruker til forbruker) og Tmall (B to B).Kina-marke dsplasser sto for 68% av omsetningen i regnskapsåret, hvor Taobao genererte inntekter gjennom reklame og andre selgerdata-tjenester. Ekstra inntektskilder inkluderer internasjonale detaljhandels- og grossistmarkeder (7%), cloud computing (7%), digitale medier og underholdningsplattformer (6%), Cainiao logistikktjenester (4%), og innovasjonsinitiativer (1%). Mobil GMV sto for 85% av konsolidert GMV i regnskapsåret 2019.

Prøves i Finanskomiteen

Den nye oljefondssjefen Nicolai Tangen som tiltrer i Norges Bank i høst, får sin sak prøvet av Norges Bank i august. Et brav fra Norgesd Banks reprsentantskap skal behandles av Finanskomiteen på Stortinget 10. august. Saken gjelder ansettelsen av Nicolai Tangen i Norges Banks Investment Management. Tangen startet opp AKO Capital i 2005. Investeringsfondet har 17 milliarder dollar under forvaltning og rundt 70 ansatte. AKO Capital er basert i London, der Tangen har vært bosatt de siste 28 årene. I 2013 etablerte han AKO Foundation som støtter initiativer innen utdannelse, kunst og klima. Tangen var tidligere partner og senioranalytiker for Egerton Capital og aksjeanalytiker for Cazenove & Co. Tangen har gått Forsvarets russiskkurs (1989) og har økonomiutdannelse fra Wharton School of Finance ved University of Pennsylvania (1991), en mastergrad i kunsthistorie fra Courtauld Institute of Art (2005) og en mastergrad i organisasjonspsykologi fra London School of Economics (2017). Tangen opprettet i 2002 AKO Trust. Denne trusten vil nå bli oppløst, og midlene vil bli tilført den veldedige stiftelsen AKO Foundation. I tillegg vil inntjeningen fra Tangens andel i AKO Capital i ansettelsesperioden tilføres AKO Foundation. Tangen vil tre ut av alle verv han har knyttet til AKO Capital og AKO Foundation, slik at selskapet og stiftelsens investeringer gjøres helt uavhengig av Nicolai Tangen som ny sjef i det norske oljefondet, skriver Nordens Nyheter.

Jack Ma, grunlegger av IT-giganten Ali Baba( Foto: Wforum.org)Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*