Tidl. statsminister Magdalena Andersson foreslår nordisk Frosvarskommisjon. T.v Jens Stoltenberg og statsminister Ulf Kristersson(Foto: EU/EØS)

Socialdemokraternas leder Magdalena Anderson foreslår å etablere en nordisk forsvars- og sikkerhetspolitisk kommisjon med forankring i de nordiske parlamentene.

Partileder Magdalena Andersson fra svenske Socialdemokraterna presenterte dette forslaget sammen med forsvarspolitisk talsperson Peter Hultqvist på en sikkerhetskonferanse i Sälen søndag. 

Socialdemokraternas visjon for en slik kommisjons arbeid er å utforme en rapport med retningslinjer for holdninger og ambisjoner som landene kan støtte.

– Det er flere områder hvor en nordisk forsvarskommisjon kan styrke nordisk sikkerhet. Med et felles bilde av sikkerhetssituasjonen i vårt nærområde kan vi kartlegge hvilken kompetanse og hvilke ressurser vi har i våre land for i fellesskap å møte truslene. Dette muliggjør mer effektiv planlegging og koordinering av forsvarsressursene, sier Magdalena Andersson i en pressemelding.

Forbeholdt positiv finsk minister

Finlands utenriksminister Pekka Haavisto (De Grønne), som er på plass i Sälen, er forsiktig positiv til forslaget – med visse forbehold. 

– Jeg synes det er en interessant idé, og kanskje vi bør diskutere hvem som bør utvikle den videre. Er det regjeringene som samarbeider eller er det noe for Nordisk råd? kommenterte Haavisto på en pressekonferanse i Sälen. 

Haavisto spør seg også om det er snakk om en militær koordinering eller om en slik kommisjon skulle se på de mer overordnede spørsmålene om for eksempel energisikkerhet.

Mulige hovedpunkter for en slik kommisjons arbeid vil være en felles sikkerhetspolitisk analyse, utviklingen av totalforsvaret, bruken av sivile og militære ressurser, produksjon av forsvarsmateriell og utviklingen av Arktis, den norsk-svenske vestkysten og Østersjøen, ifølge  Socialdemokraternas forslag.

Kommisjonen skulle vært et supplement til den nasjonale forsvarsforberedelsen, skriver Johanna Almskog i en artikkel for nettstedet EU/EØS.

Denne artikkelen har 1 kommentar

  1. Dette er en god ID-er!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*