Ford eksperimenterer med fjernkotrollert kjøring (Foto: Ford)
Ford eksperimenterer med fjernkotrollert kjøring (Foto: Ford)

Dette bildet ser ut som et ganske fancy spillopplegg, med tre skjermer og en haug med hyllevare Logitech-utstyr. Selve spillet har den mest realistiske grafikken vi noensinne har sett, med den spenningen det gir å kjøre en golfbil rundt en parkeringsplass, og det er brakt til deg av Ford, som ønsker å endre det å kjøre en bil til noe du kan gjøre fra en datamaskin. Fra tusenvis av kilometer unna. Og det er ikke et spill, men et prøveprosjekt hos bilprodusenten.

Men det er ganske opplagt, at med dagens datatilkoblinger vil ingen fjernstyre biler i motorveihastigheter, eller i det tatt bevege seg ut på offenlig vei med en fjernstyrt bil. Som Ford antyder, er parkeringsplasser og andre delvis kontrollerte eller begrensede miljøer trolig veien å gå, spesielt for type bilutleiefirma, som har kontroll over både bilen og infrastruktur for parkering av den. Fjernstyring for folk som ikke kan kjøre, som den eldre eller funksjonshemmede, er mye lenger unna. Eller som Ford ville si, lenger nede langs vår vei.
Hva er mer interessant her er potensialet for varianter av delvis autonomi med mulig menneskelig inngripen. Å gjøre en autonom bil som er i stand til å være 100% selvstyrt er veldig, veldig vanskelig. Å gjøre en autonom bil som er i stand til å være 90% eller 95% selvstyrt er langt enklere. Så i eksempelet med bilutleie, kanskje du setter noen relativt billige kameraer og sensorer i bilen, sammen med en tilkobling til en fjernkontroll som på bildet over. Mesteparten av tiden er bilen i stand til å bevege seg rundt på plassen, men 5% eller 10% av tiden, blir den sittende fast av en eller annen grunn, som det at en parkeringsplass er for liten, eller at det er en annen bil i veien. Da kan bilen tilkalle et menneske for å få hjelp, og at personen kan hoppe inn i et trådløs tilkoblet fjernstyringskonsoll, og løse det problemet bilen kjørte seg fast i.
Men her er anvendelsen vi er mest begeistret for – tatt i bruk for en stund siden av James Bond:

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*