For å bekjempe Kinas dominans av globale forsyningskjeder for ren energi, prøver vestlige land å bygge opp sin produksjonskapasitet for å sikre pålitelig og rimelig forsyning. Denne innsatsen kan imidlertid være for lite for sent, siden Rystad Energy-forskning viser at denne utvidelsen vil koste opptil 700 milliarder dollars, og ikke vil ha en meningsfull innvirkning før tidligst neste tiår. Jarand Rystad i Rystad Energy er fotografert för COP28.

Forskningen vår dekker utgiftene som trengs for å bygge innenlandske forsyningskjeder for materialutvinning, prosessering, raffinering og produksjon for sol, vind og batterier – hjørnesteinene i fremtidens energisystem. Den totale regningen for disse sektorene blant vestlige land vil være nær 700 milliarder dollar. Vestens økte fokus på energisikkerhet siden Russland invaderte Ukraina tidlig i 2022 har tvunget regjeringer til å ta større ansvar for fornybare og renteknologiske forsyningskjeder. Kina dominerer for eksempel produksjonen av solceller og battericeller, og med økende bekymringer rundt pålitelighet har EU og USA satt i gang store planer for å reversere denne avhengigheten. «Å stole på en enkelt handelspartner for viktig produksjon eller råvarer er iboende risikabelt. Ettersom energiomstillingen akselererer og etterspørselen etter rimelig ren energikapasitet øker, prøver Vesten febrilsk å bryte Kinas høyborg på forsyningskjeder for å øke adopsjonsraten og kutte kostnader Disse landene kjemper imidlertid en oppoverbakke, og det vil ta mange år og betydelige investeringer å få gjennomslag, sier Audun Martinsen, leder for forsyningskjedeforskning i Rystad Energi.

Lavutslippscenario

Dagens virkemidler bidrar til store utslippskutt, men vi trenger flere og raskere tiltak hvis vi skal komme i mål. I denne artikkelen oppsummerer sjefsanalytiker Mari Grooss Viddal hovedfunnene i den norske rapporten Lavutslipsscenario for Norge utarbeidet av Statkraft.. 

For å bekjempe Kinas dominans av globale forsyningskjeder for ren energi, prøver vestlige land å bygge opp sin produksjonskapasitet for å sikre pålitelig og rimelig forsyning. Denne innsatsen kan imidlertid være for lite for sent, siden Rystad Energy-forskning viser at denne utvidelsen vil koste opptil 700 milliarder dollar og ikke vil ha en meningsfull innvirkning før tidligst neste tiår. Forskningen vår dekker utgiftene som trengs for å bygge innenlandske forsyningskjeder for materialutvinning, prosessering, raffinering og produksjon for sol, vind og batterier – hjørnesteinene i fremtidens energisystem. Den totale regningen for disse sektorene blant vestlige land vil være nær 700 milliarder dollar. Vestens økte fokus på energisikkerhet siden Russland invaderte Ukraina tidlig i 2022 har tvunget regjeringer til å ta større ansvar for fornybare og renteknologiske forsyningskjeder.

Avhengighet av Kina

Kina dominerer for eksempel produksjonen av solceller og battericeller, og med økende bekymringer rundt pålitelighet har EU og USA satt i gang store planer for å reversere denne avhengigheten. Å stole på en enkelt handelspartner for viktig produksjon eller råvarer er iboende risikabelt. Ettersom energiomstillingen akselererer og etterspørselen etter rimelig ren energikapasitet øker, prøver Vesten febrilsk å bryte Kinas høyborg på forsyningskjeder for å øke adopsjonsraten og kutte kostnader. Disse landene kjemper imidlertid en oppoverbakke, og det vil ta mange år og betydelige investeringer å få gjennomslag. Audun Martinsen, leder for forsyningskjedeforskning, Rystad Energi.

Vindkraft fotografert i Norge av Statkraft.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*