Pär Löfing i DnB  lanserer Norges første fond som er fri for kull, olje og gass(Foto:Cision)
Pär Löfing i DnB lanserer Norges første fond som er fri for kull, olje og gass(Foto:Cision)

DNB lanserer Norges første globale fossilfrie fond. DNB Global Hållbar er et fond for miljø og bærekraft, og som fokuserer på investeringer der økonomi møter miljø og samfunn. Fondet investerer ikke i selskaper som utvinner fossile energikilder som kull, olje og gass. DnB startet dette fondet i Sverige og lanserer nå Norges første fond som er fri for selskaper med kull, olje og gass, sier Per Løfving til Nordens Nyheter.

– Vi tror at de mest bærekraftige investeringene vil føre til økonomiske muligheter. Det å investere i selskaper som er innovative, tilpasningsdyktige og som opptrer ansvarlig både sosialt og miljømessig er en investeringsstrategi som vil være lønnsom i et langsiktig perspektiv, mener forvalter Pär Löfving. Fondets navn har sin bakgrunn fra Sverige, der den svenske utgaven av fondet først ble lansert i fjor.

Helt ny miljøprofil

– Vi har opplevd stor interesse for fondet i Sverige. Alt fra institusjoner som kommuner, kirker og andre som ønsker en miljøprofil. Men vi har også fått mange privatpersoner som kunder. Fondet har en profil som gjør det aktuelt for alt fra småsparere som ønsker spareavtaler til større institusjonelle investorer, sier Löfving videre . DNB har de siste årene opplevd større etterspørselen etter fond som har en miljøprofil. Fra før har banken fondene DNB Grønt Norden og DNB Miljøinvest, som er spareprodukt rettet mot deg som vil investere i selskaper med en positivmiljøprofil eller som investerer i fremtidens miljø og fornybar energi.

Karbonfritt globalt fond

– Bærekraftige investeringer er virkelig i vinden! Nå gir vi kundene våre en reell mulighet til å investere i et karbonfritt globalt fond. Fondet hadde sin første tegningsdag i går, og ble møtt med stor interesse fra våre kunder med mange mye tegninger allerede første dagen, sier Löfving. Fondet har et eget analyseteam med bærekraftsanalytikere som jobber daglig med aktivt eierskap og screening av internasjonale selskaper. Fondet forvaltes fra Sverige og forvalterteamet har bred erfaring med investeringer i globale aksjer, sier Pär Löfving.

Nest største investering

Royal Dutch Shell, med finnen Jorma Ollila som styreformann, og British Petroleum, med svenske Carl-Henric Svanberg som styreleder, får ikke plass i det nye grønne fondet til DnB. Shell er Oljefondets nest største investering( ca 30 milliarder norske kroner), mens investeringen i BP er lenger ned på listen. Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre ønsker heller ikke å investere i kullaksjer, men det er et dilemma at energiselskapene ofte satser på ulike former for energi basert på ulike råvarer, skriver Nordens Nyheter. Fondskundene økte sine verdier i norske verdipapirfond med 173 milliarder kroner i fjor til 836 milliarder kroner. 77,8 milliarder kroner var avkastning på eksisterende midler, mens netto tilførsel av nye midler utgjorde 95,2 milliarder kroner, viser den årlige markedsstatistikken fra Verdipapirfondenes forening (VFF).

Partileder Jonas Gahr Støre i Ap ønsker ikke at oljefondet skal investere i kullaksjer. ((Foto: Arbeiderpartiet)
Partileder Jonas Gahr Støre i Ap ønsker ikke at oljefondet skal investere i kullaksjer. ((Foto: Arbeiderpartiet)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*