Generalsekretær Antonio Guterres i FN taler i Nordisk Råd(Foto: Norden org.)

FNs generalsekretær António Guterres gjester Nordisk råd 27. oktober og presenterer sitt syn på covid-19-krisen for rådets medlemmer. Også de nordiske statsministrene og regjeringssjefene deltar på det digitale møtet, som handler om pandemien både i et globalt og i et nordisk perspektiv. Arrangementet sendes direkte på nettet.

Møtet med António Guterres er en del av Nordisk råds sesjonsuke, som finner sted den uka rådet normalt avholder sin årlige sesjon. I år er den fysiske sesjonen innstilt på grunn av pandemien, så alle møter er digitale.

Temaet for møtet med FN-generalsekretæren er covid-19-krisen og utfordringene pandemien medfører for verdenssamfunnet. Guterres holder et innlegg der han presenterer sine perspektiver på pandemien, og etter det har Nordisk råds partigrupper mulighet for å stille spørsmål direkte til ham.

Kriser krever samarbeid.

Nordisk råds president Silja Dögg Gunnarsdóttir ser fram til å ha FNs generalsekretær som gjest på møtet.

– Vi ønsker FNs generalsekretær varmt velkommen til Nordisk råds sesjonsuke. Det skal bli uhyre spennende å få innblikk i António Guterres’ syn på det internasjonale arbeidet i kampen mot covid-19. Det er en kamp vi ikke vinner alene, men med felles anstrengelser og samarbeid, både i Norden og globalt. Vi ser gjerne at FN har en sterk rolle i internasjonale kriser. Norden er en stor tilhenger av en rettsbasert verdensorden og av et sterkt FN, sier Silja Dögg Gunnarsdóttir.

António Guterres er invitert til Nordisk råds sesjonsuke i anledning av at FN feirer 75-årsjubileum i år. Bak invitasjonen står Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir og Nordisk råds president Silja Dögg Gunnarsdóttir. Island har presidentskapet for Nordisk råd i år.

Følg møtet direkte på Internett

På det 1,5 timer lange møtet vil Nordisk råd, statsministrene og regjeringslederne også debattere covid-19 i et nordisk perspektiv. Det blir første gang nordiske parlamentarikere og statsministre møtes for å debattere pandemien.

De nordiske landene har valgt ulike strategier for å bekjempe pandemien, og det har blant annet ført til grensekontroller og begrensninger i den frie bevegeligheten i Norden, som utgjør kjernen i det nordiske samarbeidet.

Hele møtet strømmes direkte tirsdag 27. oktober klokka 18–19.30 norsk tid på norden.org (se lenke under). De første 45 minuttene er språket engelsk, med tolking til skandinavisk, finsk og islandsk. De avsluttende 45 minuttene holdes på skandinavisk, finsk og islandsk med tolking til engelsk. 

Allmennheten og medier er velkommen til å følge møtet via nettet. Ved spørsmål, kontakt kommunikasjonsrådgiver Matts Lindqvist, matlin@norden.org eller +45 2969 2905.

Nordisk råd er det offisielle organet for samarbeidet mellom de nordiske parlamentene. Rådet har 87 medlemmer, som kommer fra Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Færøyene, Grønland og Åland.

Koronapandemien har preget Grensehinderrådets arbeid i år. Nærmest i bildet fra høyre Siv Friðleifsdóttir, Kimmo Sasi og Bertel Haarder (lengst t.v.), leder i 2020.
 Fotograf
 Matts Lindqvist

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*