Du må beskytte deg mot sporing på nettet! Foto: Joint Photographers Expert Group)

Personvern har blitt en luksus i en stadig mer digital hverdag. Selv om det finnes klare retningslinjer for hvordan en bruker skal beskyttes mot sporing, så er det stadig oppdaget misbruk og praksis i strid med dette. Regulatoriske myndigheter kjemper en pågående kamp mot de store internasjonale teknologiselskapene, men hva kan du som forbruker gjøre?

Et godt eksempel på dette er Apple som nylig mottok en bot på €6 millioner fra franske myndigheter. Her ble det avdekket at selskapet sporet brukere av iOS enheter uten samtykke. Selv om det er klare retningslinjer for hvordan apper på AppStore må be om samtykke fra brukere som laster dem ned, så var ikke tilfellet det samme for Apple sine egne produkter.

Tilsvarende eksempler har vi sett med TikTok, Google sitt morselskap Alphabet og ikke minst Meta (tidligere Facebook). Spørsmålet er naturligvis hvorfor selskapene samler inn så mye informasjon, og enda viktigere – hvordan kan du beskytte personvernet ditt mot innsamlingen? Det er dette vi skal se litt nærmere på gjennom denne artikkelen.

Hvorfor samler de inn informasjon om oss?

Først og fremst kan det være greit å få en bedre forståelse for hvorfor selskapene samler inn så store mengder data om brukerne sine. Noe av dette vil riktignok brukes til utvikling av produkter, men i en stadig mer digital hverdag – har informasjon blitt en ny valuta. Kort fortalt bruker mange av selskapene informasjon om bruksmønstrene våre til å skreddersy sitt budskap.

Dette kan være i form av tilpassede annonser, forslag til innhold og produkter basert på tidligere aktivitet. Du har helt sikkert lagt merke til at et raskt søk på Google for elektrisk sparkesykkel vil resultere i en flodbølge av annonser på nettopp dette de påfølgende dagene. Selv om dette er en praksis som kan være slitsom, så har de fleste blitt vant til det.

Virksomheten som derimot kommer godt nok frem – er det faktum at mange selskaper i dag selger informasjon om brukerne sine til andre selskaper. Nettopp denne praksisen er det som har gjort at mange i dag velger å ta personvern mer på alvor. Heldigvis finnes det noen virkemidler du kan ta i bruk for å verne bedre om din egen informasjon og privatliv.

Slik kan du beskytte deg mot sporing

Når vi snakker om beskyttelse mot sporing – er det mange som tror at man må slutte å bruke digitale enheter i sin helhet. Heldigvis er det ikke så ille, men det er viktig at man har de nødvendige tiltakene på plass. Et godt eksempel på dette kan være en VPN iPhone som krypterer trafikken fra enheten din. På denne måten vil det ikke være like lett for internettleverandører, annonsenettverk og hackere å følge med på aktiviteten din.

En VPN er et forholdsvis enkelt, men effektivt tiltak. Måten dette fungerer på er ved at data fra enheten din kjøres gjennom en kryptert tunnel til en ekstern server. Deretter går den videre til den nettsiden du ønsker å besøke. For deg betyr dette at nettsiden kun vil oppdage serveren – ikke enheten din. Videre er all informasjon kryptert, slik at den ikke kan avlyttes og loggføres på samme måte.

Videre er det viktig at man setter seg godt inn i hvilke retningslinjer og personvern praksis ulike applikasjoner har. I henhold til nye direktiver skal alle som samler inn informasjon om brukerne sine be om samtykke til dette. Du vil derfor oftest måtte godkjenne innsamling av data før du kan ta i bruk en applikasjon eller programvare. Her trykker de fleste godkjent uten å tenke seg om hva de egentlig samtykker til.

Pass derfor på at du leser gjennom hva du gir samtykke til, samt hvordan de behandler informasjonen de samler inn. I de fleste tilfeller vil det bare være informasjon som gjør brukeropplevelsen smidigere, men vær obs på avvik fra dette. En god tommelfingerregel kan være å se etter samtykker der produsenten ber om informasjon som burde være unødvendig for produktet de leverer.

Oppsummering

Selv om regulatoriske myndigheter har laget strenge retningslinjer for targeting og sporing av brukere digitalt, så dukker det stadig opp brudd på disse. Alle de store aktørene har de siste årene fått én eller flere bøter som viser at det fortsatt foregår alvorlige brudd på dette. For deg som forbruker betyr dette at du fortsatt må ta personvern på alvor, og bruke de nødvendige tiltakene for å verne om egen informasjon. Et godt eksempel på dette kan være installasjonen av en VPN tjeneste slik at dataen din blir vanskeligere å spore.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*