Sanna Marin, prime minister of FinlandPhoto credit: Demarit on Flickr licensed under CC

Tyrkias F-16-avtale har ingenting med Finlands og Sveriges NATO-medlemskap å gjøre, ifølge Tyrkias utenriksminister. Vel, du tror kanskje det. Men her er vi uansett. Alt henger sammen med alt og ingenting skjer i et vakuum, skriver Hufvudstadsbladet i Helsingfors.

Det som skulle være en rask prosess – fordi vi i Norden har en tendens til å stole på det vi blir fortalt – har dratt ut. Verken Tyrkia eller Ungarn hadde noen innvendinger mot medlemskap i Finland og Sverige før de plutselig kom med sine innevendinger. Når har kritikken mot Finland snudd og landet er klar for medlemskap i NATO.

Dersom Finland blir medlem av Nato, vil Norges beskjedne men svært godt etablerte grense til Russland plutselig få selskap av hele den finske ryggraden, som lener seg opp mot den russiske grensen. Her tror Professor Tormod Heier at det er avgjørende at det stabile norsk-russiske forholdet i Sør-Varanger forblir slik det er, noe han tror Finland er innforstått med. Oberstløytnant i Hæren og professor ved FHS Tormod Heier sier til avisen ABC at han tror et finsk Nato-medlemskap vil styrke Norge betraktelig. 

– Jeg tror at Norge og Finland har en nokså felles oppfatning av hvordan Russland skal håndteres, med varsomhet. Dette er viktig for å sikre en fortsatt lavspenning i regionen, men da basert på en kommunikasjonsform som russerne respekterer. For har du ikke dét, kan du lett presses fra skanse til skanse ved neste korsvei, sier Heier.

Russland har allerede gitt klar og tydelig beskjed om at et finsk Nato-medlemskap vil få konsekvenser, hvor den russiske regjeringen mener at en søknad i seg selv vil være en trussel mot Russland.

Uttalelsen fra Kreml kom kort tid etter kunngjøringen fra Finlands president og statsminister torsdag. Heier forventer at det vil komme reaksjoner.

– Jeg tror det vil komme reaksjoner, og det så vi allerede sist uke da et russisk helikopter krenket finsk luftrom ved å fly fire kilometer inn på finsk side av grensen, sier forsvarsprofessoren.

Finland er nå under NATOs beskyttese og et angrep på landet vil føre til dramatiske mottiltak fra NATOS side, skriver Nordens Nyheter.

– Dersom det er nødvendig, kan vi gi et annerledes svar når det gjelder Finland. Sverige vil bli sjokkert når vi gir et annerledes svar til Finland, sa Recip Erdogan i TV-sendte uttalelser søndag ifølge Aftenposten.

Forhandlingene med Tyrkia om Nato-medlemskap for Sverige og Finland har så langt vært svært vanskelige, og flere observatører har pekt på at saken nå er blitt en del av den tyrkiske valgkampen. Nordens Nyheter skrev for en uke siden at Erdogans nei til Sverige, er en del av valkampen i Tyrkia.

President Recip Erdogan i Tyrkia fotografert av Gov. Turkye.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*