Olivvier Piou er CEO og styreleder i Gemalto som lager e-pass til finnene( Foto: Gemalto)
Olivier Piou er CEO og styreleder i Gemalto som lager nye  e-pass til finnene( Foto: Gemalto)

(Amsterdam)  Det nederlandske IT-selskapet Gemalto, som arbeider  med digital sikkerhet, er valgt av Rikspolisstyrelsen til   å lage  Finlands  nye ePassport, som muliggjør sikre og raske grenseoverganger. De nye reisedokumentene har avanserte sikkerhetsfunksjoner og reduserer passkøer i henhold til såkalte ICAO1- krav. Gemalto er ansvarlig for Finlands elektronisk ID (eID) som bygger på såkalte polykarbonater,  som er en  ingrediens i  kort for midlertidige oppholdstillatelser. Gemalto skal etter planen produsere hundretusener av Sealys ePassports og eID-kort hvert eneste år. Disse vil bli utstedt til borgere i løpet av dager eller timer, via en praktisk landsdekkende nettverk av betrodde produkter som er praktisk talt umulig å forfalske.

Finland først i verden

Finland var det første landet i verden som innførte polykarbonat for sikre dokumenter i 1989, samt det første passet med polykarbonat -datadata et par år senere. Denne siste utviklingen av ePassport , har gjort store fremskritt for å beskytte mot svindel. fremskritt i svindel. I tråd med ICAO og EU`s krav til sikkerhet og personvern, er innehaverens digitale fotografi og fingeravtrykk lagres trygt i kontaktløs mikroprosessor som er innebygd i passet med hjelp av polykarbonat-teknologi.

Tyverisikkert pass

Et såkalt Sealys Window Lock, er et negativt spøkelsesbilde basert på laser, som eer skjult i et gjennomsiktig vindu. Denne unike teknologien gjør en samtidig manipulasjon av dokumentholder portrett og tar et spøkelsesbilde av den som har stjålet passet.

-Dette er tredje generasjon av finske ePassports, der vi utnytter elektronisk og polykarbonat identitet i reisedokumenter, sier Minna Gråsten, Chief of License Administration ved Rikspolisstyrelsen iHelsingfors.

-Denne kontrakten styrker og sikrer samarbeidet med den finske regjeringen ,  sier Frédéric Trojani, konserndirektør for offentlige programmer i Gemalto, som har hovedkontor i Amsterdam. Han sier at Finland er i forkant når det gjelder innovasjon mot sikrere identitet der man bekjemper identitetssvindel. Dette er spesielt viktig i vår nye internasjonal sammenheng, og vi ser en økende interesse over hele verden til å ta i bruk den mest avanserte polykarbonatbaserte teknologi.

Globale Gemalto

Gemalto er verdensledende innen digital sikkerhet, med 2014 en omsetning på € 2,5 milliarder kroner og blue-chip kunder i over 180 land.  Gemalto utvvikler avansert kryptografisk programvare innebygd i en ulike objekter, som back-office plattformer for kryptering og digital legitimasjonsadministrasjon. Selskapets 14.000 ansatte operere ut av 99 kontorer, 34 datasentre, og 24 forsknings- og programvareutviklingssentre i 46 land.

Tredje største eier

I alt var det i utgangspunktet seks store aksjonærer i Gemalto-konsernet:

Caisse des Dépôts et Consignations (CDC): 8,43%
Europacific Growth Fund: 5.16%
Amundi: 3.05%
Morgan Stanley: 2.91%
Goldman Sachs: 2.77%
Blackrock: 2.26%
Idag har Norges Banks Investment Management ogh lack Rock en funksjon på eiersiden. BPI France Participation (Caisse des depots) eier 8,41 % mens NBIM er åttende størst. NIM og Black Rock er tredje størst i Societe Generale, som er en av de ti største eierne, der Stefan Quandt og Estate of Johanna Quandt er en avv de tre største eierne. Oljefondet har investert NOK 1 210 552 744 i nederlandske Gemalto, der partneren BlackRock har 2,26 %( se over). Dermed er alliansen BlackRock/ Oljefondet i Norge tredje største eier i Gemalto, med hovedkvarter i Amsterdam, skriver Nordens Nyheter i en fersk analyse.

Sikre finske e-pass kan ikke forfalskes og reduserer pass-kø( Foto: Hufudstadsbladet)
Sikre finske e-pass kan ikke forfalskes og reduserer pass-køer  i  Europa( Foto: Hufudstadsbladet)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*