Styreleder Jacob Wallenberg jr i Investorgroup i Stockholm kan glede seg over økte aksjeverdier det siste året( Foto: World Economic Forum)
Styreleder Jacob Wallenberg jr i Investorgroup i Stockholm kan glede seg over økte aksjeverdier det siste året( Foto: World Economic Forum)

Oljefondets femten aksjeposter på den nordiske børsen Nasdaq OMX, har i likhet med den danske børsen, vist oppgang det siste halve året. Volvo AB, er Norges Banks største svenske aksjeinvestering på 10. 1 milliarder norske kroner. Denne aksjen har steget med 17,8 prosent på et halvt år før selskapets kapitalmarkedsdag torsdag. Verdiøkningen i Volvo er på 1,8 milliarder for oljefondet, som eier 5,91 prosent av aksjene, som en av selskapets største aksjonærer, skriver Nordens Nyheter. Nå  stiger aksjebørsene i hele Europa etter at sentralbanksjef Mario Draghi b trykker euro på vegne av den europeiske sentralbanken ESB.

Femten milliarder

Oljefondets femten største investeringer i Sverige har økt med 15 milliarder i verdi på ett år, viser Nordens Nyheters beregninger basert på tall fra Euroinvestor. Norges Banks Investment Management legger i mars frem nye beholdningstall for aksjer i alle land, og tallene i denne artikkelen, bygger på beholdsningstall fra desember 2013. SAS AB har steget kraftig på børsen og aksjen har økt 20 prosent siden januar. Torsdag legger SAS frem ferske regnskapstall. Oljefonet har bare investert 88 millioner kroner SAS, med en eierandel på 1,71 prosent.  Den norske staten eier ca 14 proent gjennom Samferdselsdepartementet i Oslo.

Volvo er størst

Volvo-aksjen steg bare med 1,6 prosent på ett år, mens kursøkningen altså er 17,8 prosent det siste halve året. Volvo AB må ikke blandes sammen med Volvocars AB i Gøteborg, som eies av kinesiske Geely. Bilias virksomheten i Danmark vil bli solgt alternativt nedlagt. Beslutningen er at virksomheten i lang tid rapporterte et tap og konkurranse fra andre aktører i København-området, som selger samme merke, har økt de siste årene. Bilias danske virksomhet hadde i 2014 totalt 222 ansatte.  Investment Øresund AB er største eier med 20 prosent. Nordmannen Egil Stenshagen har 2,05 prosent. Oljefondet eier 2,27 prosent i Investmens AB Øresund. Bilia omsatte for 11,6 milliarder kroner i Sverige og 5,1 milliarder i Norge, mens omsetningen i Danmark falt under en milliard i 2013. Dermed falt også lønnsomheten.

Swedbank er favoritt

Svenska Cellulosa(SCA) er oljefondet andre store svenske investering. Fondet satser 8, 4 milliarder kroner i SCA og eier 6,36 prosent av aksjene( stemmer for 7,85%). dermed kan dette betraktes som en direkte investering og ikke en finansinvestering. Aksjen steg 5,3 prosent  på ett år frem til idag. Fondet har investert 6 milliarder kroner i Nordea, en aksje som har steget me 22 prosent på ett år frem til idag.Dermed har NBIM fått en verdiøkning på 1,3 milliarder norske kroner på disse aksjene. Den svenske låsprodusenten Assa Abloy AB har også blitt en yndling for det norske finansdepartementet, som har investert 4,3 milliarder kroner i selskapet og eier 2,2 %. Dermed har  denne aksjen gitt 2,2 milliarder kroner i verdiøkning på ett år.

Swedbank er yndlingen

Swedbank, som er blitt finansminister Siv Jensens yndlingsaksje bør også nevnes. Her har oljefondet investert 4,2 milliarder kroner, eier 2,15 prosent og har fått en verdiøkning på en milliard norske kroner på ett år. LM Ericsson har også stegt i kurs, hele 28,4 prosent, som
har økt verdien fra 4,5 milliarder kroner til 5,8 milliarder norske kroner. Vi kunne nevne flere andre selskaper, men henviser til Norges Banks nettsider(NBIM). Oljefondet har investert 85 milliarder norske kroner i svenske aksjer, gjennom 126 prosjekter, viser Norges banks statistikk.

Styreleder Carl-Henric Svanberg er styreleder i Volvo AB med Oljefondet som en av de største eierne.Fondet har investert ti milliarder kroner i svenske Volvo AB( Foto:Volvogroup)
Styreleder Carl-Henric Svanberg er styreleder i Volvo AB med Oljefondet som en av de største eierne.Fondet har investert ti milliarder kroner i svenske Volvo AB( Foto:Volvogroup)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*