Styreleder Bjørn Wahlroos i Nordea AB er ikke nevnt i "The Panama Papers" presentert av Danmarks Radio( Foto>:Nordea.com)
Styreleder Bjørn Wahlroos i Nordea AB er ikke nevnt i «The Panama Papers» offentlliggjort av Danmarks Radio. (Foto:Nordea.com)

Danmarks Radio melder at en en russiske visedirektør har 1 million euro i et selskap på De britiske jomfruøyene.Flere russiske Nordea-sjefer har selskaper i skatteparadis. To av selskapene ble opprettet mens Nordeas nåværende konsernsjef Casper von Koskull blir dradd var styreleder for Nordea Russland. Styreleder Bjørn Wahlroos skal ikke være involvert i bankens aktiviteter i skatteparadiser. Sampo Oy der Wahlroos er styreleder, er største aksjonær i Nordea AB med 21,1 prosent av aksjene. Norges Banks Investment Management er femte størst med 1,91 prosent av aksjene, mens det amerikanske investeringsselskapet BlackRock har 1 prosent. Dermed er Black Rock og NBIM tredje største eier i Nordea, skriver Nordes Nyheter.

Fiktiv låneavtale

I november i fjor ønsker Nordea ifølge DR å stenge selskapet og føre pengene inn på konto hos Nordea i Russland uten å oppgi dette til myndighetene. Nordea Russland forslår å gjøre dette ved å kamuflere pengene inn i Russland som tilbakebetaling av et lån. Dermed lager Nordea Russland en tilsynelatende fiktiv låneavtale, slik at pengene som kommer på konto ser ut som tilbakebetalingen av et lån gitt til selskapet på Jomfruøyene. Den ansatte i Nordea Russland som får ansvaret for saken skriver i en epost om tilbakeføringen av pengene: «For å gjøre dette, kreves det et låneforhold fordi den mest bekvemme måten å overføre midlene på er i form av tilbakebetaling av et lån».

Burde ikke vært gitt

Eksperter Danmarks Radio har snakket med, mener at dette lånet aldri har vært gitt. En skatteadvokat sier til DR at dette ser ut til «klart å være på kant med lovgivningen mot hvitvasking.» Søndag avslørte Danmarks Radio (DR) at fire nåværende og en tidligere leder i Nordea Russland har eller har hatt selskaper i skatteparadiser. Blant annet gjelder dette nåværende adm. direktør, sjefrevisor og juridisk direktør i Nordea Russland. Saken fremkommer i de såkalte Panama Papers. Dette er en lekkasje på 11,5 millioner dokumenter fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca.Adm. direktør Mikhail V. Polyakov i Nordea Russland opprettet ifølge DR i mai 2015 selskapet Easy Tiger SA på Jomfruøyene. Hans selskap og sjefjuristens selskap ble opprettet så sent som i mai og juni i fjor. Da var von Koskull styreleder i Nordea Russland. mCasper von Koskull hadde dette vervet fra 2013 til og med 2015. Han ble forfremmet til toppsjef for hele Nordea-konsernet fra 1. november 2015.Det er Nordeas avdeling i Luxembourg som juridisk har opprettet selskapene i Panama og på De britiske jomfruøyene.Overfor DR sier Nordea at selskapene ikke blir benyttet til å skjule penger for russiske skattemyndigheter.

Alt er rapportert

«Ledelse i Nordeaa Russland har bekreftet at alle opplysninger er innrapportert til russiske skattemyndigheter», skriver Nordea i en epost til DR. Nordea skriver videre at selskaper i skattepardiser er fullt ut lovlige for å «strukturere formuer», og at dette «er utbredt blant velstående russere, herunder ledere i vår bank i Russland.»Men samtidig opplyser banken om at alle selskaper i skatteparadiser opprettet ved hjelp av Mossack Fonseca skal oppløses. Banken skriver at den «ikke ønsker å bli koblet til selskaper som anses å operere i en gråsone». Samtidig forteller DR historien om hvordan en tidligere visedirektør i Nordea Russland fikk hentet penger hjem gjennom en tilsynelatende fiktiv låneavtale Nordea organiserte, skriver Nordens Nyheter i en analyse.

Konsernsjef Casper von Kruskull var styreleder i Nordea Russland da selskaper ble opprettet i skatteparadis( Foto: Nordea)
Konsernsjef Casper von Kruskull var styreleder i Nordea Russland da selskaper ble opprettet i skatteparadis( Foto: Nordea)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*