Utenriksminister Sergey Lavrov truer Finland og Sverige med sanksjoner i tilfelle NATO-medlemskap( Foto: Sputniknews.com)
Den russiske utenriksministeren Sergey Lavrov truer Finland og Sverige med sanksjoner i tilfelle NATO-medlemskap(Foto Sputniknews.com)

Forsvarsanalytiker John Berg skriver i Nordens Nyheter at den norske utenriks- og forsvarskomiteen bør reise til Sverige for å studere det svenske jagerflyet Gripen Next Generation. Berg skriver at kostnadsoverskridelsene for ved kjøp av det amerikaqnske jegerflyet F-35, kan  redusere  den norske  forsvarsevnen på andre områder. Nordens Nyheter har i en rekke artikler skrevet at den norske regjering burde investere et antall oljemilliarder og kjøpe en andel av den svenske våpen- og jagerflyprodusenten Saab, og samtidig bestille 20 nye Gripen jagerfly. Nordens Nyheter skriver at et slikt bilateralt samarbeid ikke vil føre til samme sanksjoner mot Sverige og Finland  fra Russland.

Kan komme med sanksjoner

Russland kommer til å reagere med både politiske og økonomiske sanksjoner dersom Finland skulle søke om medlemskap i NATO, ifølge en fersk nordisk utredning. Det er vanskelig å si nøyaktig hva mottiltakene vil bli, ifølge utredningen har vært ledet av den franske forskeren François Heisbourg og den tidligere svenske ambassadøren Mats Bergquist. De slår også fast at muligheten for å søke om NATO-medlemskap forblir en måte å håndtere den geopolitiske utfordringen som Russland utgjør. EUs felles sikkerhets- og forsvarspolitikk kan ikke tilby det samme den nærmeste framtiden, mener de.

Svensk-finsk utredning

Den finske regjeringen har utredet hvilke følger et eventuelt NATO-medlemskap vil kunne få for landet.Utredningen har vært ledet av den franske forskeren François Heisbourg og den tidligere svenske ambassadøren Mats Bergquist og ble fredag overlevert til utenriksminister Timo Soini.Senest i januar i år slo Finlands statsminister Juha Sipilä fast at landets alliansefrihet bidrar til stabilitet og sikkerhet i Nord-Europa.

– Vi tror ikke på brå endringer i sikkerhetspolitikken. Raske svingninger er spesielt ille i saker som dreier seg om våre lands sikkerhet. Sverige og Finland driver sin sikkerhetspolitikk langsiktig, i samarbeid og i stadig tettere kontakt med hverandre, skrev Sipilä i en felles kronikk med Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Må finne felles løsning

Samtidig påpekes det at det lønner seg for Finland og Sverige å velge den samme løsningen. Dersom bare det ene landet går inn i NATO, vil det andre svekkes, heter det i utredningen. Forsvarsanalytiker John Berg skriver i et innlegg i Nordens Nyheter at man burde samarbeide tettere forsvarspolitisk med Sverige og Finland, uten at han forelsår medlemsskap i NATO. Senest i januar i år slo Finlands statsminister Juha Sipilä fast at landets alliansefrihet bidrar til stabilitet og sikkerhet i Nord-Europa. Både Sipiläs eget parti Centern og koalisjonspartnerne i Sanfinländarna har markert seg som motstandere mot NATO-medlemskap, i motsetning til tidligere statsminister Alexander Stubb og Samlingspartiet, skriver Norsk Telegrambyrå. Nordens Nyheter skriver at et tilsvarende norsk-finsk bilateralt økonomisk-politisk forsvarssamarbeid trolig vil bli akseptert av Russland.

Nødvendige militære tiltak

– Russland kommer til å innføre «nødvendige militærtekniske tiltak» ved nordgrensa, advarer utenriksminister Sergej Lavrov.Hvis Sverige blir med i NATO, kommer Russland til å innføre «nødvendige militærtekniske tiltak» ved nordgrensa, advarer utenriksminister Sergej Lavrov.

– Det er fordi det på den andre siden av grensa finnes en militærpolitisk blokk som betrakter Russland som en trussel, og som på alle måter prøver å holde henne tilbake, sier Lavrov i et intervju med Dagens Nyheter. På spørsmål om hvilke konkrete tiltak det kan dreie seg om, svarer Russlands utenriksminister:

– Det er ikke min jobb, det er våre militære, forsvarsdepartementet og den russiske generalstabens sak.

– Først når de ser hvilket potensial som ligger på den andre siden av grensa – direkte ved vår grense eller litt lengre fra grensa, da vet de hva det er for slags kapasitet, og hva man kan forvente seg av den, dersom NATO plutselig bestemmer seg for å stoppe oss på «hett» vis, tilføyer Lavrov. I en meningsmåling før det finske valget valget i april i fjor sa 57 prosent av finnene nei til NATO-medlemskap, mens 27 prosent sa ja, ifølge Hufudstadsbladet Helsingfors. Et flertall av svenskene(under femti prosent) er mot svensk NATO-medlemskap. (Kilder: NTB-TT-FNB-Nordens Nyheter).

Amerikaneren Jeff Beckel er NATO-guard på Keflavik-basen på Island og flyr det nye norske jagerflyet F-35( Foto: Associated Press)
Amerikaneren Jeff Beckett er NATO-guard på den islandske Keflavik-basen og flyr på tokt det nye norske jagerflyet F-35(Foto:Associated Press)

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*