Sverigedemokratene ber Ulf Kristersson(M) danne ny regjering i Sverige.

Statsminister Stefan Løfven fotsetter trolig som svensk statsminister med 40,6 prosent av stemmene for den rødgrønne blokken. Den borgerlige Alliansen får 40,2 prosent av stemmene, mens  Sverigedemokratene fikk 17,7 prosent. Sverigedemokratene(SD) lå tidlig an til å bli større enn Moderata Samlingspartiet(M), men Riksdagen beholdt den samme partistrukturen som før valget tross partileder Jimmy Åkessons fremgang med Sverigedemokratene(SD). Jimmy Åkesson krevde i natt at Høyre-leder Ulf Kristersson skal danne ny svensk regjering , men i første omgang fotsetter trolig den rødgrønne regjeringen til 24. september, skriver Nordens Nyheter.

Sosialdemokratene ble det største partiet i dette valget med 28,2 prosent av de svenske stemmene. Moderata Samlingspartiet(Høyre) ble deet nest største svenske partiet me 19,6 prosent av  stemmene. Sverigedemokratene(SD) fikk som tredje største parti i sverige 17,8 prosent av stemmene. Vänsterpartiet fikk 8,0 prosent av de svenske stemmene, Centern 8,7 %, Liberalerna 5,5  prosent, Kristeligdemokratene(KD) 6,4 prosent. Dermed lå det i natt an til at de rødgrønne fikke 144 mandat i Riksdagen, mens den borgerlige alliansen fikk 142 prosent. Dermed avgjør Sverigedemokratene, med 63 mandat, det svenske regjeringsspørsmålet. Nordic News skriver at det er fare for «polsk riksdag i Sverige». noe som betyr at Riksdagen i Stockholm risikerer å bli  handlinglammet.

Ber statsministeren gå

Moderaternas partisekretær Gunnar Strömmer sier til SVT at dette betyr at Löfven må gå av:

– Om det er uklart om en regjering har støtte i en nyvalgt riksdag, så skal statsministeren og regjeringen gå, sier han. Riksdagstalmannen, som tilsvarer den norske stortingspresidenten, har fått oppgaven med å undersøke grunnlaget for en ny regjering etter et valg.

Ny talmann velges

Ny talmann velges 24. september. Om statsministeren velger å bli sittende etter valget, skal det holdes en avstemning om statsministeren innen to uker etter valget av ny talmann.Da kan Stefan Löfvens regjering falle, selv om hans blokk blir størst i valget. Hvem som blir statsminister, vil trolig neppe være klart søndag , uansett hvilken blokk som vinner. Både Centerpartiet og Kristeliddemokratene ba i natt Ulf Kristeersson danne en  ny borgerlig regjeering. Dermed sitter trolig statsminister Stefan Løfven frem til 24. september. Hvis hans blokk, som består av Socialdemokraterna (S), Miljøpartiet (MP) med Venstreprartiet (V) som støtteparti skal kunne fortsette, er avhengig av støtte fra også noen av partiene i høyre-blokken i en statsministervotering. Det mest sannsynlige er at det svenske Centerpartiet, og partileder Annie Løøf, kan komme til å støtte en rødgrønn svensk regjering, dersom Stefan Løfven velger å fortsette.

Alliansen og rødgrønne like

Høyre-blokken, som kalles Alliansen, består av Moderaterna (M), Centerpartiet (C), Liberalerna (L) og Kristdemokraterna (KD). Kristdemokratenes leder Ebba Busch Thor er den som har gitt klarest  beskjed om at KD vil stemme mot Löfven i en statsminister-votering .Ulf Kristersson fra Moderaterna, som er Löfvens rival i statsministerduellen, mener Alliansen er en mer samlet blokk og burde kunne få regjeringsmakt selv om blokken på venstresiden er større.Både de rødgrønne og Alliansen har utelukket regjeringssamarbeid med Sverigedemokraterna. Men Alliansen kan være avhengig av støtte fra SD om de skal få danne mindretallsregjering. Om SD skal støtte Alliansen, uten å få noe tilbake, må de overtales. Det er to av partiene i Alliansen, Liberalerna og Centern, veldig skeptiske til. Dermed kan det skje at statsminister Stefan Løfven fortsetter, inntil alliansen og Sverigedemokratene feller ham,skriver Nordens Nyheter.Må gå av 24. septemberMandatfordelingen i den svenske Riksdagen endret seg utover natten og ingen utenlandsstemmer er talt opp. Det betyr at valgresultatet ikke er klart, og at fordelingen i natt var 144 mandat for de rødgrønne og 143 amandat for den borgerlige Alliansen.  Dermed har Sverigedemokratene(SD) og Jimmy Åkesson 62 mandat, noe som tilsier at det blir samtaler om samarbeid over blokkgrensene.  Denne usikkerheten i Sverige kan vedvare overlang tid. Dermeed kan vi få en tilstand som minner om «polsk riksdag» noe som kan skape politisk handlingslammelse, skriver Nordic News.

Statsminister Steefan Løfven sitter som regjeringssjef til 24. september

Svensk valgtabbeEtter en spennende valgnatt ble det klart at de rødgrønne ledet med ett mandat mot den borgerlige alliansen. Mandag kveld kom det ifølge Expressen.se det fram at ett valgdistrikt skal ha sendt inn feilaktige tall, noe som fører til at den borgerlige alliansen nå ligger to bak.Ifølge Expressen mister Centerpartiet ett mandat til Sverigedemokraterna etter en feil. Sverigedemokraterna som satt igjen med 62 mandater, skal nå ha 63.Mandag kveld endret plutselig mandatfordelingen seg for Centerpartiet og Sverigedemokraterna på valgmyndighetenes nettside. Det svenske nyhetsbyrået TT tok kontakt med valgmyndigheten, kom det fram at et valgdistrikt har levert inn feilaktige tall.Valget til Riksdagen, kommuner og län (fylker) var slått sammen, og et distrikt i Västra Götaland fylke hadde blandet valgene.– De hadde rapportert inn tallene for fylkesvalget i stedet for riksdagsvalget, sier Lars Aden Lisinski, valgmyndighetens pressekontakt, til TT.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*