President Xi Jangping i Kina venter seg ny vekst i kinseisk økonomi( Foto: Wikipedia)
President Xi Jangping i Kina venter seg ny vekst i kinseisk økonomi( Foto: Wikipedia)

Kinas sentralbank nedskrev torsdag for tredje dag på rad verdien av landets valuta yuan mot amerikanske dollar. Den siste devalueringen er på 1,1 prosent, mens de to foregående var på 1,9 og 1,6 prosent. Nå frykter svenske forskere at devauleringen kan spre seg til land som Japan og india, ifølge Sveriges Radio. Den kinesiske Yuan(Renminbi) er bundet opp til dollar, slik at Euro har blitt langt dyrere for kineserne. Dermed faller kinesisk eksport til Europa, som fortsatt er deres viktigste totalmarked, skriver Nordens Nyheter,

Nedskrivingen bidrar til å gjøre kinesiske varer billigere på verdensmarkedet, noe som trolig vil styrke landets eksport.Det internasjonale pengefondet (IMF) ønsket onsdag Kinas devaluering velkommen og mener at det er bra at markedskreftene får spille en større rolle i landet.

Større fleksibilitet

– Større valutafleksibilitet er viktig. Kina strekker seg mot å la markedskreftene spille en bredere rolle i økonomien, og en raskere integrering inn i finansmarkedene, het det i en uttalelse fra IMF. Sveriges radios økonomikorrespondent Staffan Sonning, med base i London, sier til Sveriges Radio at debatten om hvor stor vekst vekst det vil bli i i kinesisk økonomi, kan være årsaken. Kinas vekst anslås av eksperter til 7 prosent av BNP, men onning sier at usikkerhet tilsier at denne veksten godt kan bli på bare 2 prosent. Han frykter at den kinesiske devalueringen kan få en spredningseffekt til land som Japan og India, og kanskje Russland.

Støttes av økonomer

Ekonomiekot i Sveriges Radio handlet lørdag om en mulig valutakrig, som følge av at sentrale valutaer faller i verdi. Pågår det en valutakrig debatterte Annika Alexius, professor vid Stockholms Universitet. Professor Lars Oxelheim Lars Oxelheim, ved Lunds Universitet også tilknyttet IFN, Institutet för näringslivsforskning i Stockholm, og universitet i Agder, deltok i debatten. Han var den første som for noen uker siden, reiste spørsmålet om det var fare for en internasjonal valutakrig. Nå rammer lav oljepris også Brasil, som er rammet av store demonstrasjoner, som følge av at president Delma Rousoff er mistenkt for korrupsjon fra den tiden hun var styremedlem i oljeselskapet Petrobras.

Bred forskererfaring

Lars Oxelheim, professor i International Business ved Lunds Universitet(Lund Institute of Economic Research), mener ifølge Sveriges Radio at det foreligger en reell fare for en spredningseffekt. Oxelheim er også honorær professor på universitetet i Agder i Norge, og professor ved Fudan University, Shanghai, og han er leder i Swedish Network for European Studies in Economics and Business (SNEE) , og forsker ved Research Institute of Industrial Economics (IFN), Stockholm. Lars Oxelheim’s empiriske forskning bygger ofte på europeiske data. He har skrevet 35 research monographs and is the aut number of research articles published i internasjonale økonomiske magasiner. Nordic News har forespurt Lars Oxelheim i lund om et intervju, uten å få svar på henvendelsen, skriver Nordens Nyheter.

Pofessor Lars Oxelheim ved Lunds universitet  og universitet i Agder (Foto: FEK-LU)
Pofessor Lars Oxelheim ved Lunds universitet og universitet i Agder (Foto: FEK-LU)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*