Christine Lagarde i ESB øker renten tross bankkriser(Foto: IMF)

ECB hever styringsrentene til 1,5 prosent. Veksten i Vesten er svakere enn ventet, mens inflasjon er høyere enn ventet. Sentralbanken hevet likevel innskuddsrenten med 75 basispunkter til 1,5 prosent, i tråd med markedsprising og analytikeres forventninger. Dette var en justering av vilkårene for bankenes langsiktige likviditetslån gitt under koronakrisen for å sikre bankene finansiering og stimulere til utlånsvekst. Nå som styringsrentene er på vei opp, har disse lånene gitt bankene en utilsiktet fordel, noe ECB vil avslutte. Det var overraskende at ECB ikke ga signaler om når beholdningen av verdipapirer kjøpt under APP-programmet reduseres. Den norske Banks økonomer tror det vil annonseres en nedtrapping neste år.

Varsler flere økninger

Det blir ytterligere rentehevinger fremover, men i tregere tempo som følge av frykt for stagflasjon. Selv om styringsrenten er i nedre del av intervallet ECB anser for normalt, så forventer komiteen å sette renten ytterligere opp. Sentralbanksjef Lagarde sa på pressekonferansen, iat nflasjonen er fortsatt «aldeles for høy». Men der ECB tidligere har signalisert rentehevinger på «de neste møtene», var Lagarde tydelig på ECB nå bevisst gikk bort fra å signalisere om fremtidige beslutninger og heller la nøkkeltallene fremover avgjøre utformingen av politikken.

Markedet tolket ECB i klart duete retning, og europeiske renter falt etter rentebeslutningen. 10 års EUR swaprente falt 13bp i går, mens kortere renter falt noe mer. Lagarde ville ikke svare på hva hun anser å være en sannsynlig rentetopp, men markedene priser nå inn ytterligere 136 basispunkter til fram mot sommeren neste år, 25 basispunkter mindre enn i går morges og 60 basispunkter lavere enn for en uke siden. Blant europeiske statsrenter var fallet størst i de italienske, hvor fraværet av en konkret plan for nedbygging av balansen bidro til at 10 års statsrente falt med over 30 basispunkter.

ECB føyer seg inn i rekken av sentralbanker som virker å gå litt mindre aggressivt til verks fremover. I forrige uke fikk vi signaler om at Fed kunne komme til å trappe ned farten i rentehevingene. Tidligere denne måneden hevet Reserve Bank of Australia med 25 basispunkter, etter å ha hevet med 50 basispunkter fire ganger siden juni, skriver DnB.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*