Konsernsjef Hans Westberg opplevde samme nedgang for Ericssons aksjer som under finanskrisen( Foto: Blomberg.com)
Konsernsjef Hans Westberg opplevde samme nedgang for Ericsson-aksjen som før finanskrisen(Foto:Blomberg.com)

(Stockholm)Oljefondets aksjer i telefonaktiebolaget L.M. Ericsson og dets aksjonærer falt med to milliarder kroner på Stockholmbørsen igår. Norges Banks Investment Management satser totalt hundre milliarder på svenske aksjer, som den senere tid har steget  tilfredsstillende. Fondet har aksjer for 5,5 milliarder i Ericsson, og 5,2 milliarder i de to store eierselskapene i Ericsson, Investor (Wallenberg) og Industrivärden( Handelsbanken), Det norske oljefondet eier også aksjer i de tre svenske storbankene for ti milliarder kroner ifølge Nordensnyheters beregninger. Jacob Wallenberg jr er Wallenberg-gruppens styremedlem i Ericsson, og han er styreformann i Investor AB , som er største eier i LM Ericsson. Investor AB. Han sitter også i styret i SAS AB og svensk-sveitiske ABB Ltd.
og han er styremedlem i Knut and Alice Wallenbergs stifelse. «The Wallenberg Web blør når Ericsson blør!»

Mange svenske rapporter

Det var rapporter som dominerte den nordiske børsen Nasda OMX i Stockholm torsdag. Ericsson, eid av Wallenberg og Handelsbanken, la frem en rapport som var svakere enn analytikernes forventninger. Ericssons bruttomargin falt til 33,3 prosent, sammen e telecomaksjen er den nest svakeste aksjne i indeksen STOXX Europe 600 største. Den generelle svenske indeksen OMXSPI stengt ned 0,6 prosent, mens OMXS30 falt 0,7 prosent.

Har vokseverk

-Ja, vi har gjort utrolig mange endringer de siste årene. Men vi ønsker å vokse, men gjør det ikke. Vi ønsker å øke lønnsomheten og har sett forbedringer, men vi er ikke fornøyd, skriver konsernsjef Hans Vestberg i Ericsson i en pressemelding. Blant andre store selskaper steg det svenske entreprenørselskapet JM med 8,3 prosent, mens jagerfly- og våpenprodusenten Saab klatret med 5,4 prosent. Husqvarna økte med 1,5 prosent.

Sterke svenske banker

Det nordiske industrikonsernet Trelleborg presentert en rapport på linje med forventningene, og ifølge analytikere som nyhetsbyrået Direkt i Stockholm har snakket med snakket med venter man en negativ vekst på 4 prosent. Dermed falt aksjen 2,4 prosent. Handelsbanken økte med 2,9 prosent. Etter onsdagens rapport spekulerte man på hvorfor banken gir et ekstraordinært utbytte. Men det er gode tider for de svenske bankene og Swedbank skriver opp sine estimater og gir et utbytte på SEK 6 per aksje for 2016. Oljefondet har aksjer for 7 milliarder norske kroner i Nordea AB, og 2,1 milliarder i Swedbank, mens man nøyer seg med 1,6 milliarder i Wallenberg-banken SEB.

Farmasibedrifter tjener godt

En av de heteste aksjene var det farmasøytiske selskapet Sobi tross en moderat anbefaling fra Handelsbanken, som onsdag nedgraderte sin anbefaling. Nordea skrev i en analyse at selskapet er er overvurdert av markedet. Men like etter lunsj kom de positive salgstall fra Sobi( Biogen) og aksjen avsluttet medd pluss 2 prosent.n bNordnet falt med 9 prosent og Duni falt med 6,9 prosent etter en rapport. Selv om hotelletselskapet Rezidor falt 5,2 prosent etter at den rapporterte et nettoresultat på minus EUR 21,6 millioner.De fleste av de tunge europeiske indeksene lukket rundt null etter den europeiske sentralbanken besluttet å forlate pengepolitikken uendret. Tyske daglig klatret 0,1 prosent, mens franske CAC 40 og FTSE 100 falt 0,3 prosent hver, skriver Nordens Nyheter i en rapport fra Stockholm.

Forrige finanskrise

Det svenske telecomselskapet Ericsson la frrem et tilsvarende svakt resultat 12.mar. 2001, før finanskrisen rammet svenske Ericsson, som dengang ventet et underskudd før skatt på 4 og 5 milliarder svenske kroner første kvartal. Tidligere estimater tilsa et nullresultat. Ericsson falt dengang 15 prosent til 69 svenske kroner på Stockholmsbørsen da handelen ble gjennomtatt etter en pause før nyheten ble kjent svake resultat varsler en ny nedgangsperiode for svenske IT-bedrifter, skriver Nordens Nyheter.

Styrreleder Jacob Wallenberg jr i Investor er største enkeltaksjonær i Ericsson( Foto: Investor)
Styrreleder Jacob Wallenberg jr i Investor er største enkeltaksjonær i Ericsson(Foto Investor)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*