ANKARA, 12. juli (Reuters) – Tyrkias president Tayyip Erdogan sa onsdag at han vil videresende ratifiseringen av Sveriges NATO-bud til parlamentet når det gjenåpnes til høsten, og la til at han forventer at Stockholm tar noen skritt mot terrorisme i retur for godkjenningen. .

Ankara har holdt ut ratifiseringen i flere måneder, og anklaget Sverige for å gjøre for lite mot mennesker Tyrkia ser på som terrorister, hovedsakelig kurdiske medlemmer av det forbudte Kurdistan Workers Party (PKK). SVT melder at det tyrkiske parlamentet kan vurdere å sammenkalles i sommer, slik at det svenske medlemsskapet i NATO kan være klar for ratifisering til høsten.

Men i en uventet vending mandag gikk Erdogan med på å videresende Sveriges NATO-søknad til parlamentet.

På en pressekonferanse etter NATO-toppmøtet i Vilnius sa Erdogan at Sverige vil gi et veikart til Tyrkia angående trinnene det vil ta før ratifiseringen sendes til parlamentet.

Tyrkias parlament stenger i slutten av uken og kommer sammen igjen i oktober.

«Når det åpner igjen, tror jeg at parlamentsformannen vår vil bringe dette frem blant internasjonale avtaler. Det primære stedet for godkjenning er parlamentet, så vil det komme til meg for godkjenning,» sa Erdogan.

Tyrkias president Tayyip Erdogan sa i et uventet trekk mandag at EU bør åpne veien for Ankaras tiltredelse til blokken før Tyrkias parlament godkjenner Sveriges bud om å bli med i NATOs militærallianse.

Tyrkias forsøk på å bli medlem av EU har vært frosset i årevis etter at medlemsforhandlingene ble startet i 2005 under Erdogans første periode som statsminister.

Forbindelsene mellom Ankara og medlemmer av den europeiske blokken ble skadet for flere år siden, spesielt etter et mislykket kuppforsøk i Tyrkia i 2016, men har siden blitt bedre. EU-blokken er avhengig av hjelp fra NATO-allierte Ankara, spesielt i spørsmålet om migrasjon. Nordiske ekspert på sikkerhetspolitikk sier til Nordens Nyheter at det kan ta mellom ti og tjue år før Tyrkia er klar for medlemsskap i EU. Her ligger Ukraina langt foran i løpya skal man tolke utsagn fra generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO.

Photo President Volodymyr Zelenskyy (Ukraine) with NATO Secretary General Jens Stoltenberg july 10th 2023.

 Generalseretær Jens Stoltenberg åpner ministermøtet i NATO i Vilnius 10. juli 2023.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*