Nordisk markedssjef Ada O, Ruud Saltnes i Enthelios(Foto: Mynewsdesk)

Enormt ressursoverskudd i Norden – presser strømprisen og øker eksporten.

De siste ukene har vi opplevd et vanvittig påfyll i ressursbalansen i Norden, den har gått fra underskudd i desember, til et enormt overskudd i januar. Ressursbalansen beregnes som; summen av vann i magasiner, snø i fjellet og grunnvann nå, sammenlignet med et gjennomsnitt fra de siste årene.

Været har alltid hatt stor betydning for kraftprisene i Norden, men denne avhengigheten har økt betydelig de siste årene, ettersom vi har fått mer vindkraft inn i kraftmarkedet. Denne vinteren har gjentatte lavtrykk mot Norden gitt uvanlig høye temperaturer, som igjen holder etterspørselen etter kraft nede, ekstreme mengder med nedbør, og en god porsjon vind. Alle er med å bedre ressursbalansen, og dermed øke tilbudet av kraft i markedet.

Økt tilbud – redusert etterspørsel

Ettersom prissettingen i kraftmarkedet er et godt tekstbokeksempel på prisdannelse i et marked, påvirkes strømprisen av både endringer i etterspørsel, men også av endring i tilbudet. Begge har gått i retning av lavere pris, noe som markedsaktørene viser gjennom kraftmarkedet. Spotprisen sist uke var den laveste siden juni 2017, mens januar prisen kan bli den laveste helt siden 2005. Sammenligner vi 2020-prisene med de rekordlave prisene i 2015, så har 2020 hittil levert enda lavere priser. Markedet har priset inn lavere priser enn i 2015, helt frem til mai 2020.

På tross av at 2019 fikk levert ca. 10% lavere strømpris enn året før, og nye vindrekorder, ble strømprisen totalt for 2019 levert godt over gjennomsnittet. Det ble satt nye rekorder i vindkraftproduksjon, flere ganger, men allikevel leverte ikke den nye vindkraften i Norden i forhold til potensialet. 2020 har derimot startet med et brak, og vindturbinene har levert godt over det som er å betrakte som normalt så langt i år. Noen prognoser peker på at dette kan være gjeldene ut februar.

Mye vind, sammen med mye nedbør og milde temperaturer sørger for at det er mer enn nok tilgjengelig kraft i det nordiske markedet om dagen, noe som gjenspeiler seg i spotprisene. Vi har gjentatte ganger opplevd negative priser i Danmark og Tyskland, men i Norden forøvrig, har markedet greid å unngå negative priser. Natt til fredag sist uke sørget lav etterspørsel og mye tilgjengelig kraft i markedet for priser nær null i Sverige, Finland, Baltikum, Danmark og Tyskland, med priser ned mot 14 cent/MWh (ca. 0,1 øre/kWh).

Juleukenuke bar preg av at mye industri var stengt, fordi mange fremdeles hadde ferie. Dette kan også forklare den lave etterspørselen. Men, vi ser igjen, natt til i dag, onsdag, at miksen mellom høye temperaturer, mye vind, godt med tilsig, igjen har presset prisene i de samme prisområdene, helt ned til 10 cent/MWh. For Sverige og Finland sin del er nok dette den laveste timesprisen vi har sett noensinne i disse prisområdene, skriver Enthelios i sin forige rapport.

Ukens tall, uke 4:

Hydrologisk balanse: + 15,3 TWh (+ 4,6 TWh)

Systempris: 24,12 €/MWh (- 2,54 €/MWh)

Terminpris YR-21: 29,30 €/MWh (- 2,65 €/MWh)

Adm. dir. Atle Knudsen i Enthelios(Foto: Mynewsdesk)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*