Lokstallen i Røykenvisk har en flott juleutstilling, skriver Nordens Nyheter( Foto: NP.Tanderø)

Lokstallen Røykenvik er en intim restaurant i en ganske moderne bygning ved Randsfjorden, der Halvdan Svarte gikk gjennom isen og druknet. Det var like før år tusen ifølge Snorre. Kafe-restauranten, for å bruke vertskapets ord, ligger i 1.etasje og i 2. etasje driver Benedicte Ferner en interiørbutikk med håndplukkede varer. Er du heldig møter du Prinsesse Astrid med venninner på lunsjbesøk i Lokstallen.

Lokstallen i Røykenvik er en intim restaurant, som er stor nok, der vertskapet åpner for at man kan ta en kopp kaffe eller spise en helaftens middag med god vin til maten. Kjøkkenet tilbyr en internasjonal meny som kombinerer lokale råvarer med ny vri. Alt som serveres i kafeen er basert på naturlige råvarer, og i interiørbutikken kan du handle julegaver fra fjern og nær. Her kan møter du lokale bønder fra Øvre Wang på Jevnaker eller patrioter fra Røykenvik. Kulturkontakt Kari Ask viste oss søsterkirkene på Gran . Folk er vennligere og hyggelige i «verdens beste land som de lokale kaller Hadeland»,

En times kjøring

Det er bare en kort times kjøretur fra Oslo til Gran. Du kan kjøre over Bærum og Sollihøgda med Randsfjordens utsikt til venstre på vei opp. Du kan besøke Kistefos og Hadeland Glasverk før du kjører opp mot Randsfjorden, der Halvdan Svarte druknet. Hjem kjører du motorveien forbi Gran før du havner på Romerike og møter lysene i drabantbyene nord for Oslo. Men det kan være glatt så skift til vinterdekk. Ingenting er så flott som Norge. I Oslo og på Skedsmo er det fortsatt høstfarger og grønt. På Harestua er det hvitt av frost og rim.

Spennende norsk mat

Maten på Lokstallen er spennende og interessant. Vi valgte Glassert svinenakke, som var svinaktig godt til en passe pris(NOK 295,-). Redaktøren tok en Jordskokksuppe med franskbrød til (NOK 165,-) mens desserten Eple Crumle til NOK 105,- var som en drøm om våren. Lokalet som er stort nok var velfylt av mennesker denne vanlige tirsdagen da selveste prinsesse Astrid spiste sin lunsj der med venninnene. Et glass fransk Chablis for dedn som ikke skal kjøre hjem er å anbefale. Ellers må det bli Farris eller medbrakt Ramløsa.

Farlig glatt på vei hjem

I beretningen om Halfdan Svartes død skriver Snorre at han var på vei hjem fra gjestebud og druknet i en råk i isen på en sjø som kalles Randsfjorden. Her fortelles at kongen hadde vært på Hadeland i gjestebud, og var på vei over isen på fjorden. Snorre legger til at kongen rakk å bli 40 år gammel.Det er først i Heimskringla at Snorre kommer med opplysningen om at liket av kongen ble partert. Her heter det at hodet ble begravetrave ham i sitt fylke. Alle disse gravhaugene ble kalt Halfdanshauger, forteller Snorre. Kongens hode ble ført til Skiringssal ved Kaupang i Vestfold, skriver redaktør Nils Petter Tanderø i en anmeldelse av restaurantens mat for Nordic News/Nordens Nyheter. Vi gir fem av seks poeng i terningkastkonkurransen i november 2020.

Kultursekretær Kari Ask viste oss søsterkirkene på Gran en dag i november(Foto: N.P. Tanderø)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*